V petek, 19. aprila 2024, bodo mladi slovenski kajakaši mednarodnega projekta Kayak Crews 4 Youth (Kc4u) obiskali OŠ Simona Gregorčiča v Kobaridu in izvedli delavnice z učenci. Pričakujejo, da bodo od 10. do 14. ure dosegli več kot 200 otrok od 6. do 9. razreda.

Februarja 2024 so skupaj s italijanskimi projektnimi partnerji Circolo Nautico Oristano izvedli prvo serijo delavnic Kc4u na treh šolah na Sardiniji. Ti zelo uspešni dogodki so dosegli več kot 420 otrok.

Šolske delavnice Kc4u se osredotočajo na različne fizične in timske spretnosti, potrebne za olimpijsko disciplino kajakaštva za štiri osebe (K4). Sestavljeni so iz 10 interaktivnih športnih postaj, vključno z veslanjem na simulatorjih kajaka. Vsaka postaja spodbuja otroke, da sodelujejo v mešanih skupinah po štiri osebe.

Med delavnicami imajo udeleženci mednarodnih taborov Kc4u, stari od 10 do 14 let, priložnost, da razvijejo svoje coaching sposobnosti z inštruiranjem svojih vrstnikov na vsaki delovni postaji.

Po tej prireditvi bo Kajakaški klub Zlatorog 22., 23. in 25. aprila v svojih prostorih na Mostu na Soči 58 organiziral teden odprtih vrat od 14.30 do 16.00. V tem tednu lahko otroci brezplačno preizkusijo veslanje v dejanskih čolnih K4 na vodi. Na ta način Kc4u kajak na mirnih vodah predstaviti kot dostopen vsem.

Za več informacij obiščite kajakklubzlatorog.com

Kayak Crews 4 Youth je sofinanciran s strani Evropske unije v okviru programa Erasmus+ Sport.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.

Kayak crews 4 youth (Kc4u) sta razvila Kajak klub Zlatorog (KKZ) v Sloveniji in Circolo Nautico Oristano (CNO) v Italiji, dva neprofitna kluba vodnih športov. To je mednarodni mladinski športni projekt, osredotočen na spreminjanje življenja udeležencev in širše skupnosti skozi šport.

Cilj projekta, ki ga omogoča sofinanciranje Evropske unije, je opolnomočiti mlade športnike, stare od 9 do 16 let, da postanejo ambasadorji bolj združene in vključujoče Evrope s kajakom K4, kajakom za 4 osebe, ki so različnih nacionalnosti, hkrati pa povečati športno udeležbo mladih in navdihniti več športnikov, da tekmujejo v olimpijski disciplini kajakaštva K4.

Projektni partnerji Kc4u

Kajak Klub Zlatorog (KKZ) – koordinator projekta

KKZ , ki se nahaja na Mostu na Soči, je eden najmlajših kajakaških klubov v Sloveniji. Za svoj dom ga lahko imenujeta dva trenerja slovenske kajakaške reprezentance. Na klubu trenirajo tako začetniki, kot profesionalni športniki, ki na svetovnih prvenstvih dosegajo medalje. Velik poudarek postavlja na emancipacijo mladih deklet skozi šport in je zato prejel nagrado Evropske unije #BeEqual 2022 za enakost spolov.

Instagram: @kajakklubzlatorog
Facebook: facebook.com/KKZlatorog
Spletna stran: kajakklubzlatorog.com
#BeEqual nagrada: https://sport.ec.europa.eu/news/meet-the-winners-of-thebeinclusive eu-sport-awards-2022

Circolo Nautico Oristano (CNO) – glavni partner

Circolo Nautico Oristano, ustanovljen leta 1970, je že dolgo dom številnih uspešnih športnikov in trenerjev državne reprezentance, poleg ljubiteljev rekreativnih vodnih športov vseh starosti. Nahaja se v Cabrasu na Sardiniji, CNO je povezan z italijanskimi nacionalnimi zvezami kajak-kanu (FICK), veslanje (FIC) in jadranje (FIV).

CNO-jev kajakaški športni center v Cabrasu je bil odprt leta 2012. Prvi te vrste na Sardiniji je bil preurejen iz starega vodnega stolpa zahvaljujoč financiranju Evropske unije, z mestnim razpisom – projektom Ribeiras – občine Cabras. Poleg tega, da je dom kluba, je eden od FICK-ovih italijanskih tehničnih specializacijskih centrov v sektorju kajak-kanu sprinta.

Instagram: @circolonauticooristano
Facebook: facebook.com/circolonauticooristano

Šole, ki sodelujejo v projektu

– Schools Istituto Istruzione Superiore “Mariano IV d’Arborea (ITA)
– Oristano Istituto Comprensivo (ITA)
– Cabras Istituto Comprensivo n 2 – Oristano (ITA)
– Osnova šola Simona Gregoričiča – Kobarid (SLO)

Ostali partnerji

Kajakaška zveza Slovenije

Spletno uredništvo,

Vir: Kajak Klub Zlatorog