Evakuacija prebivalcev Opatjega Sela, Nove vasi in Hudega Loga

Foto: EČ

Ker se ognjeni zublji na Krasu neusmiljeno širijo, je bila potrebna evakuacija prebivalcev Opatjega Sela, Nove vasi in Hudega Loga. Razmere na terenu so izjemo zahtevne.

Iz Civilne zaščite za severno Primorsko sporočajo, da je za vse zbirna točka v Športnem centru Šempeter. Evakuacijska pot za prebivalce omenjenih krajev je po cesti Lokvica-Devetaki (na italijanski strani), ker je cesta proti Mirnu zaprta. Evakuacija velja tudi za novinarske ekipe na terenu.

Iz burje se je veter spremenil v jugo, ki trenutno precej močno piha. Ogenj se bliskovito širi in potrebni so skrajni napori, da enote na terenu obvladujejo samo požarišče. Gasilci se s krajnimi močmi borijo, da požar ne bi prešel ceste na Trstelj, branijo pa tudi objekt v bližini Opatjega sela

Pred nekaj trenutki je bila odrejena evakuacija tudi za prebivalce Vrtoč v občini Miren-Kostanjevica, ki imajo zbirni center v dvorani v Bukovici. Danes je bilo skupaj evakuiranih že več kot 500 ljudi.

S požari na več lokacijah na Krasu se trenutno bori 960 gasilcev, ki imajo tudi izdatno pomoči iz zraka. Na delu je namreč kar 11 helikopterjev in letala Pilatus. Na Kras prihaja tudi hrvaško letalo za gašenje Canadiar.