Državno prvenstvo v pripravi sladoleda: PRVAK TINE S »PREKMURSKO GIBANICO«

Foto: Pixabay

Tine Valič iz Perline kavarne Dolce Vita je s sladoledom »Prekmurska gibanica« zmagovalec prvega državnega prvenstva v pripravi sladoleda, ki je potekalo v Hitovem igralniško-zabaviščnem centru Perla. Skupaj z drugouvrščenim Arditom Ejupijem in sladoledom »Dark Smoke« se bo julija udeležil evropskega prvenstva v Bologni.

»Gelato World Tour« pod pokroviteljstvom italijanskega ministrstva za zunanje zadeve, ministrstva za gospodarski razvoj in pokrajine Emilia Romagna je prvo mednarodno tekmovanje v iskanju najboljših sladoledov na svetu. Glavni namen tekmovanja predstavlja širjenje kulture sladoleda na svetu.

Foto: HIT – Tine Valič, prvi državni prvak v pripravi sladoleda

Prvenstva v mestu vrtnic se je udeležilo devet kandidatov, med njimi tudi dve slaščičarki. Vsak izmed tekmovalcev je imel na voljo 30 minut časa za pripravo sladoleda, z vnaprej pripravljeno pasterizirano osnovo za sladoled. Sledilo je mešanje in zamrzovanje sladoleda v aparatu za sladoled, nato pa ustvarjanje inovativnih sladolednih kreacij v banjici. Slednje so razstavili v zamrzovalni vitrini.

Strokovno komisijo so sestavljali Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono), Marino Furlan (Restavracija Tiffany, igralniško-zabaviščni center Park), Jaka Žnidaršič (Portal Gastrogurman) in Marco Corradin (italijanski ekspert na področju čokolade in pralinejev).

Pri sto točkovnem sistemu ocenjevanja je komisija upoštevala naslednje parametre: okus (max 50 % točk), struktura (max 30 % točk) in predstavitev v banjici (max 20 % točk). Po končnem seštevku ocen so za najboljši sladoled izbrali »Prekmursko gibanico«, ki jo je prav za priložnost državnega tekmovanja pripravil Tine Valič iz Perline kavarne Dolce Vita. Gre za inovativno kreacijo osnovano na skutinem sladoledu, nadgrajenim z reinterpretacijo klasičnih sestavin tradicionalne prekmurske gibanice, od maka in jabolčnega sorbeta, med plastmi krhkega testa in orehov ter na vrhu krokanta iz listnega testa.

Tine Valič se bo skupaj s podprvakom Arditom Ejupijem 24. in 25. julija v kampusu Carpigiani Gelato University v mestu Anzola dell’Emilia v provinci Bologna udeležil evropskega prvenstva. Zmagovalec se bo med 8. in 10. oktobrom 2017 udeležil svetovnega prvenstva v Riminiju, kjer bo znano, kateri bo sladoled leta 2017.

Uredništvo