Društvo Tigr praznuje 90 let: AKADEMIJA V AJDOVŠČINI

Foto: zb-koper.si

Društvo Tigr Primorske danes v Ajdovščini pripravlja slavnostno akademijo ob 90. obletnici ustanovitve organizacije Tigr. Slavnostni govornik bo solkanski zgodovinar Branko Marušič.

Akademija bo vrh letošnjih prireditev v jubilejnem letu ustanovitve organizacije, spomin na katero goji njihovo društvo, pravi tajnik Miha Pogačar. Pozdravna nagovora bosta imela Tadej Beočanin, župan občine Ajdovščina, ki je tudi častna pokroviteljica akademije ter predsednik društva Savin Jogan. Zgodovinar Branko Marušič bo imel slavnostni govor.

Kulturni program bo v celoti obarvan primorsko. Med drugim bo nastopil Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, ki bo zapel pesmi primorskih avtorjev, kot so Vstala Primorska, Soča Simona Gregorčiča in Pobratimija Simona Jenka.

Foto: FB Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec

Tigr je nastal septembra ali oktobra 1927 kot odgovor na narodno, politično in socialno zatiranje slovenske manjšine v fašistični Italiji. V organiziranje upora so bili še posebej dejavno vključeni predstavniki katoliške skupnosti, člani prepovedanih političnih strank ter mladinskih in kulturnih društev. Deloval je ilegalno. Poleg kulturnega udejstvovanja je na začetku izvajal tudi nekatere nasilne akcije, med drugim požigal sedeže fašističnih časopisov ter posamezne šole in vrtce. Ob napadu Nemčije in Italije so bili Tigrovci med pobudniki zbiranja prostovoljcev za upor, pozneje pa so se v veliki meri vključevali v partizanske enote.

Društvo Tigr Primorske je bilo ustanovljeno leta 1994. Ima 12 območnih enot, od tega tri v Italiji. Ima status društva, katerega delovanje je v javnem interesu. Financira se s članarino, sodelovanjem na projektih, ki jih razpišejo občine in sredstvi iz državnega proračuna.

Uredništvo