Evropski poslanec dr. Milan Zver je skupaj s predsednikom Združenja novinarjev in publicistov dr. Matevžem Tomšičem in predsednikom Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev Jožetom Biščakom danes na Svet Evrope in novinarska združenja spletne platforme Sveta Evrope za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev naslovil pismo, v katerem opozarja in informira o revanšizmu novega vodstva RTV Slovenija, ki s kadrovskimi čistkami in politično podreditvijo javnega medija močno krnijo medijsko svobodo ter pluralnost medijev v slovenskem prostoru.

 

“Svet Evrope in novinarska združenja bi se morali odzvati na dogajanje v Sloveniji in od slovenskih oblasti zahtevati odgovore ter podpreti novinarje in urednike, ki so na RTV Slovenija javno šikanirani in mobingirani, nekateri celo tako, da morajo poiskati zdravniško pomoč.

Spoštovanje medijske svobode novinarjev je temeljnega pomena za delovanje moderne demokratične družbe. Ohranjanje neodvisnosti novinarjev na javni radioteleviziji je ključno za izogibanje političnemu vplivu na medijsko vsebino, kar zagotavlja, da državljani prejemajo kakovostne, uravnotežene in raznolike informacije. Zato je nujno, da se preprečuje odpuščanje novinarjev iz političnih motivov, saj le tako ohranjamo integriteto novinarskega poklica ter krepimo temelje svobodne in odprte družbe.”

Pismo si lahko preberete TUKAJ.

 

Spletno uredništvo,

Vir: https://www.milanzver.eu/