Doktor Oskar na novogoriški zatožni klopi: ZDRAVILEC ALI ODERUH?

Foto: Pixabay

Na novogoriškem okrožnem sodišču je potekal predobravnavni narok zoper 62-letnega Hrvata Franja Keleminovića, katerega vzdevek je doktor Oskar. Obtoženi naj bi za večje vsote denarja zdravil več ljudi, obtožnica pa ga bremeni mazaštva in oderuštva. Obtoženi krivde ni priznal.

Zoper doktorja Oskarja je vložil kazensko ovadbo moški iz okolice Nove Gorice. Novogoriški policisti so ga pred tremi leti izsledili. Z oderuštvom in mazaštvom naj bi izkoriščal stisko hudo bolnih in njihovih svojcev, ob tem pa dobro služil. Za trimesečno zdravljenje naj bi bolniki odšteli tudi po več tisoč evrov. Marca 2015 so mu odvzeli prostost in ga privedli k preiskovalnemu sodniku novogoriškega sodišča.

Keleminovićev zagovornik Roman Završek je vložil več dokaznih predlogov, ki pa jih je sodnik Igor Majnik večinoma zavrgel. Sojenje naj bi se nadaljevalo še pred poletjem, ko naj bi iz Ukrajine prišli potrebni dokumenti.

Foto: ML

Ugotovljeno je bilo, da doktor Oskar ni imel ustrezne poklicne kvalifikacije niti licence za opravljanje tovrstne dejavnosti, ki je ni prijavil. Zdravilsko dejavnost je izvajal s čaji, napitki in praški ter z njimi ljudem pomagal pri zdravljenju različnih oblik raka in drugih hujših bolezni. Včasih uspešno, včasih ne. Kot je ugotovilo tožilstvo, je nezakonito zdravilsko dejavnost po Sloveniji izvajal več kot deset let.