Dnevi slovenskega turizma v Kranjski Gori in Planici: KRISTALNI TRIGLAV ANI ROŠ

Foto: FB Ana Roš

Nocoj bodo na Dnevih slovenskega turizma, ki se te dni odvijajo v Kranjski Gori in Planici, podelili najvišja priznanja v slovenskem turizmu. Nagrado kristalni Triglav za osebnost, ki je v letošnjem letu prispevala največ k turistični prepoznavnosti Slovenije v svetu, bo prejela kuharska mojstrica Ana Roš.

O kuharski mojstrici iz Hiše Franko v Starem Selu Ani Roš je ponudnik video vsebin Netflix lani predvajal odmeven dokumentarec, ki je v Posočje pritegnil veliko gastronomskih gostov z vsega sveta. Še bolj se je prepoznavnost Roševe okrepila po letošnjem januarju, ko so jo pri World’s 50 Best Restaurants razglasili za najboljšo kuharsko mojstrico sveta za leto 2017, utemeljujejo nagrado na Slovenski turistični organizaciji (STO).

Foto: FB Ana Roš

Na nocojšnji slovesnosti bodo podelili še veliko drugih drugih nagrad. STO bo podelila priznanje sejalec 2017 za inovativne turistične produkte. Prejemnika sta Expo Postojnska jama kras ter Fontana Zeleno zlato iz Laškega. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je odločilo, da naziv ambasadorja slovenskega turizma letos prejme Peter Lexe, ki izhaja iz Beljaka na avstrijskem Koroškem. Kot avtor za številne časopise je ključno prispeval k umestitvi slovenskih Brd kot vrhunske kulinarične destinacije na enogastronomski zemljevid sosednje Avstrije. Društvo turističnih novinarjev Slovenije je nagrado kristalni Triglav za vrhunske dosežke v slovenskem turizmu podelil STO. Ta je od ponovne osamosvojitve leta 2015 doživela pravi preporod, povečala prepoznavnost Slovenije in slovenskega turizma ter močno vplivala na razvoj trajnostnega turizma pri nas. Turistično gostinska zbornica Slovenije je priznanje za izjemen prispevek k razvoju slovenskega turizma podelila ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Priznanje za življenjsko delo v gostinstvu in promocijo kulinarike v Zasavju, ki jo podeljuje sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, prejme Marija Čop iz Podkuma pri Zagorju ob Savi. Priznanje za izjemen prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije, ki jo podeljuje Turistična zveza Slovenije, prejme Karel Vernik, dolgoletni predsednik Turističnega drobnogleda TZS in nekdanji predsednik Turističnega društva Zbilje.

Uredništvo