Davčni napad na življenjski standard

Foto: Pixabay

Vlada Roberta Goloba je v četrtek obravnavala davčne spremembe, ki v velikem obsegu razveljavljajo spomladi sprejeto davčno reformo, ki jo je pripravila prejšnja vlada Janeza Janše. Po potrditvi spremembe zakona v parlamentu bodo te začele veljati s prihodnjim letom. Fiskalni svet ugotavlja, da so pričakovanja finančnega ministrstva pod vodstvom Klemna Boštjančiča nerealistična in neustrezna.

Ukinitev usklajevanje dohodninskih razredov z inflacijo je ob 11 % inflaciji napad na življenjski standard, ker se zvišuje povprečna obdavčitev realnih dohodkov v času hude draginje,” je na Twitterju zapisal ekonomist dr. Matej Lahovnik, ki je že pred časom povedal, da se davčni primež ob draginji zateguje in zvišuje progresivna obdavčitev, namesto, da bi iskali načine, kako v krizi razbremeniti podjetja in prebivalstvo.

Dvom v odločitev ministrstva za finance je izrazil celo fiskalni svet, ki ugotavlja, da je predlog rebalansa državnega proračuna za leto 2022 nerealističen, v primeru realizacije pa zaradi pretirane ekspanzivne naravnanosti neustrezen.