Danijel Krivec tretji podpredsednik DZ

Foto: SDS - Danijel Krivec, podpredsednik DZ

Danijel Krivec, ki funkcijo poslanca opravlja že šesti mandat, je bil izvoljen za podpredsednika DZ.

V opoziciji so poudarili, da je Krivec za funkcijo primeren zaradi bogatih političnih izkušenj in dobrega poznavanja poslovnika. Podporo mu je pred glasovanjem izrazil tudi vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic.

Danijel Krivec se je v izjavi za medije zahvalil vsem poslancem, ki so ga podprli na glasovanju in verjame, da bo lahko z vsemi dobro sodeloval. „Kot je bilo povedano, izkušenj je veliko, tudi v preteklosti smo delovali povezovalno, iskali kompromise in takšno bo tudi moje delo na tem delovnem mestu,“ je napovedal Krivec.

Kot je pojasnila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, so v SDS Krivca za mesto podpredsednika DZ predlagali zaradi njegovih dolgoletnih političnih izkušenj. Funkcijo poslanca namreč opravlja že šesti mandat, pred tem pa je bil med drugim tudi bovški župan. „V DZ je pretekla štiri leta odgovorno, povezovalno in kolegialno vodil našo poslansko skupino, za kar se mu v imenu vseh sedanjih in bivših poslancev iskreno zahvaljujem,“ je dejala Godčeva, ki je poudarila, da je Krivec v preteklem mandatu vlade uspešno usklajeval delo koalicije v DZ.

Predsedniku državnega zbora lahko pri delu pomagajo največ trije podpredsedniki, poslanci pa jih morajo izvoliti najpozneje v 30 dneh po konstituiranju DZ. Dve podpredsednici je DZ že izvolil, in sicer poslansko SD Meiro Hot in poslansko Levice Natašo Sukič. Po poslovniku eno podpredsedniško mesto pripada največji opozicijski poslanski skupini.

Krivčeve bogate izkušnje je izpostavil tudi poslanec NSi Jožef Horvat, ki je v predstavitvi stališča poslancev NSi sprva citiral starogrškega filozofa Platona, da se človek ne rodi samo zase, ampak tudi za domovino. „Danijel Krivec je lahko vsem nam zgled, ko gre za udejanjanje Platonove misli,“ je izpostavil Horvat. Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je v razpravi poudaril, da obstaja različen pogled v stališčih, a je Krivca podprl, ker ga pozna kot človeka in župana.