Danes v Sloveniji obeležujemo materinski dan: VEČ MATER, MANJ OTROK

Foto: Pixabay

Med Slovenkami je vse več mater, a te imajo vse manj otrok. Za materinstvo se v Sloveniji v povprečju odločajo vse starejše ženske.

Praznovanje materinskega dne se je v Evropo iz ZDA razširilo po drugi svetovni vojni. V Sloveniji ga praznujemo 25. marca, na dan krščanskega Marijinega praznika Gospodovega oznanjenja. Slovenija je edina država, ki ga praznuje na ta dan.

Foto: Pixabay

Vsaka mama je prava mama,
dana za srečo in na veselje.
Prava. In ena sama.
Za vse življenje.
(Tone Pavček) 

Po podatkih statističnega urada je v Sloveniji leta 2017 rodilo 19.882 žensk, od tega 9.268 prvič. Skupaj se je rodilo 20.241 otrok, kar je 1,62 otroka na žensko v rodni dobi. S tem se Slovenija uvršča le malo nad povprečje EU, kjer je stopnja rodnosti 1,59 otroka na žensko v rodni dobi.

Foto: Pixabay

Povprečna starost žensk, ki so v letu 2017 rodile v Sloveniji, je bila 30,9 leta, starost žensk, ki so rodile prvič, pa 29,4 leta. Povprečna starost mater je bila ob koncu 19. stoletja 32 let, nato se je zniževala in najnižjo vrednost dosegla ob koncu 70 let prejšnjega stoletja, vse od takrat pa narašča. Podobno je tudi s starostjo žensk ob rojstvu prvega otroka.

Foto: Pixabay

Vsem mamam iskrene čestitke!

Po podatkih Eurostata je bila Slovenija glede na delež zaposlenih mater v vrhu med članicami Evropske unije. Stopnja delovne aktivnosti mater, starih med 25 in 54 let, z enim otrokom, je v Sloveniji znašala 84 odstotkov, z dvema otrokoma 88 odstotkov, s tremi ali več otroki pa nekaj več kot 80 odstotkov, s čimer se Slovenija uvršča med prve tri države članice EU po zaposlenosti mater in precej nad povprečje EU.