Daljša pot v Ljubljano: OBVOZ PO MAGISTRALI

Foto: ML

Zaradi popravil in odstranjevanja cestninske postaje Podnanos bo Dars za nekaj časa zaprl hitro cesto med izvozom Vipava in cestninsko postajo Nanos. Cesta ne bo popolnoma zaprta, ampak le v eno smer. Ta teden naj bi jo za dva tedna zaprli v smeri Ljubljane, v začetku oktobra pa še v nasprotni smeri. 

Dars se z italijanskimi kolegi iz družbe Autovie Venete dogovarja, da bi prek sistemov za nadzor in vodenje prometa, posameznih grafičnih prikazovalnikov prometno-informativne signalizacije že v Italiji v smeri proti Sloveniji tranzitni tovorni promet preusmerjali na Fernetiče oz. avtocesto Fernetiči-Gabrk.

Foto: ML

Dars bo uredil vozišče, da bo po njem mogoča vožnja s hitrostjo 100 kilometrov na uro. Doslej je bila omejitev 40 kilometrov na uro. Predvidoma bo najprej zaprto smerno vozišče hitre ceste med Vipavo in razcepom Nanos proti Ljubljani, predvidoma do začetka oktobra. V tem obdobju bo nasprotno smerno vozišče hitre ceste med razcepom Nanos in Vipavo odprto, pojasnjujejo na Darsu. Približno 10-kilometrski obvoz bo v smeri zapore polovice hitre ceste Vipava-Nanos urejen po vzporedni regionalni cesti.

Na odseku hitre ceste med cestninsko postajo Nanos in pokritim vkopom Rebrnice je zaradi popravila viadukta Boršt zaprto smerno cestišče proti Vrtojbi. Promet je na razdalji okrog enega kilometra urejen dvosmerno po drugi polovici hitre ceste. Predvidoma bodo z deli na tem odseku zaključili v začetku oktobra.

Foto: mapio.net – Magistralna cesta skozi Podnanos

Napovedana zapora že sproža nasprotovanje v vipavski občini. Predvsem se pritožujejo prebivalci Podnanosa, ki so imeli pred leti težave zaradi gostega tovornega prometa po magistralni cesti. Po letu 2009, ko so odprli hitro cesto preko Rebernic, se je stanje izboljšalo. Prav tako sta se vipavska občina in Dars še pred začetkom gradnje hitre ceste preko Rebernic dogovorila, da bo popravljena močno poškodovana magistralna cesta, ki so jo težki tovornjaki ob gradnji hitre ceste še dodatno poškodovali. Doslej je bil popravljen le manjši del ceste, preostali del pa je plazenje terena pod viaduktom Boršt še dodatno uničilo. Na zadnji seji občinskega sveta so vipavski svetniki spraševali vodstvo občine, ali je seznanjeno z napovedanimi zaporami, predvsem pa jih je zanimalo, kako bodo v tem primeru ukrepali.

Uredništvo