Črni petek in spletni ponedeljek: POZOR, LAŽNE TRGOVINE!

Foto: Pixabay

Juhuhu, popusti so tu! Ste tudi vi med tistimi, ki se boste udeležili nakupov na jutrišnji črni petek ter spletni ponedeljek? V tem času so popusti in nekatere druge ugodnosti še posebej mamljivi, a pozor, da se ne boste ujeli v ukano. V nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT opozarjajo pred prevarami pri spletnem nakupovanju.

Se vam je že kdaj pripetilo, da ste pri nakupovanju v spletni trgovini ujeli na „limanice“? Lažnih spletnih trgovin je še posebej v času posebnih akcij veliko, zato v SI-CERT svetujejo, na kaj vse morate biti pri tovrstnem nakupovanju pozorni.

Pred spletnim nakupom je najprej potrebno preveriti cene. Ponujanje izdelkov priznanih blagovnih znamk po smešno nizki ceni, pa čeprav v času popustov, pomeni veliko verjetnost, da gre za ponaredek ali pa za lažno spletno trgovino. Kdo je trgovec? Kdo sploh stoji za spletno trgovino, kje ima sedež? Preverite, kako lahko stopite v stik s trgovcem! Je na voljo zgolj obrazec za sporočilo in nobenega drugega stika? Je telefonska številka izmišljena in ali je elektronski naslov od brezplačnega ponudnika?

Foto: Pixabay

V kolikor spletni trgovini zaupate in ste se odločili za nakup, v SI-CERT svetujejo, da pred vpisom podatkov s svoje plačilne kartice preverite, ali se v naslovni vrstici izpiše HTTPS. To namreč dokazuje, da gre za varno povezavo. V tem primeru je prenos podatkov o kreditni kartici šifriran in tako skrit pred očmi morebitnih spletnih nepridipravov.

Morebitne potegavščine lahko odkrijemo tudi na podlagi podatkov o registraciji domene. V kolikor se spletna trgovina hvali z dolgo tradicijo, domena pa je registrirana le kakšen mesec oziroma je bil pri njeni registraciji uporabljen brezplačen elektronski naslov, očitno nekaj ni v redu. Na spletni strani http://whois.domaintools.com/ je mogoče preveriti kje in kdaj je bila domena registrirana.