Človeška ribica se vrača domov: VRNITEV V BELO JAMO

Foto: Postojna.si

Po obvezni karanteni bodo danes popoldne v Belo jamo pri Vipavi izpustili mladiča človeške ribice, ki so ga narasle vode 1. maja izplavile na površje.

Ob izpustitvi človeške ribice bodo v jamskem laboratoriju Tular prisotnim skupaj z gosti iz nevladnih ter javnih raziskovalnih in naravovarstvenih organizacij predstavili širšo problematiko varstva človeške ribice in ranljivega kraškega okolja.

V skoraj presahlem tolmunu potoka Bela na robu Vipave je 15-letnega mladiča človeške ribice še pravi čas našel domačin Kristjan Glivar. Po obvezni karanteni v Zatočišču za človeške ribice bodo žival danes vrnili v njeno izvorno populacijo. Ekipi prostovoljcev Jamskega laboratorija bo pri reševanju simbola kraške narave pomagal tudi predsednik republike Borut Pahor.

Akcija bo potekala poteka v okviru Zatočišča za živali prosto živečih vrst in je vključena v projekt Invazivke nikoli ne počivajo, ki ga sofinancira ministrstvo za okolje in prostor v partnerstvu s Herpetološkim društvom in Slovenskim odonatološkim društvom.

Uredništvo