Čipkarska šola iz Idrije uspešna v Italiji: TROJNI ZLATI REZ

Foto: Pixabay

Na mednarodnem čipkarskem natečaju na temo Zlati rez, ki so ga organizirali člani društva Associazione Sinergie iz italijanskega Zagarola, so zelo uspešno sodelovale klekljarice eksperimentalne skupine Čipkarske šole in si prislužile kar tri nagrade.

Foto: Muzej Idrija-Cerkno

Prvo nagrado je žirija dodelila čipki Drage Sedej »Vinski listi v jeseni« za popolno ujemanje s temo natečaja in za prisotnost treh elementov v tesnem sožitju. Čipka je izdelana brezhibno z uporabo različnih tehnik ter z barvnimi sukanci, ki ustrezajo realnim barvam trte v jeseni. Drugo nagrado je za čipko “Panta Rhei” prejela Irena Laharnar. Čipka je izdelana v uravnoteženih proporcih, odlikuje jo modernost izvedbe in premišljena izbira materialov. Nagrado za odličnost dela je za čipko Polži na kraškem zidu prejela Mira Guzelj. Žirijo je prepričala elegantna strukturirana vsebina, odlična tehnika ter popolno ujemanje s temo natečaja.

16. junija se začenja Festival idrijske čipke, ki je največji dogodek, namenjen ohranjanju, razvoju in prepoznavnosti klekljane čipke v Sloveniji. Z njim Idrija vsako leto sporoča zgodbo o idrijski čipki, njeni vpetosti v slovenski in evropski prostor, o vplivu na ustvarjalnost, o priložnostih, ki jih ponuja za prijateljevanja in druženja, o mojstrovini, ki v sebi prepleta tradicijo in sodobnost.

Uredništvo