Brezplačni prevozi starejših: PROSTOVOLJCI Z ELEKTRIČNIM VOZILOM

Foto: Pixabay

Zavod Sopotniki starejšim iz Občine Ajdovščina zagotavlja prevoze na območju občine ter do Vipave oz. bolnišnice v Šempetru. Na občini ocenjujejo, da jih bo projekt letno stal okoli 15.000 evrov. Prvo leto bo storitev za uporabnike brezplačna.

Z brezplačnimi prevozi starejšim občanom omogočajo, da se udeležujejo kulturnih dogodkov, srečanj društev, obiskujejo prijatelje, gredo k zdravniku, v trgovino in drugo. Tako lahko opravijo nujna opravila, hkrati pa tudi spletajo nova poznanstva in prijateljstva ter ohranjajo družabne stike s širšo okolico, ki jim je sicer brez avta predaleč in s tem nedosegljiva, pojasnjujejo v Sopotniku.

Prevoze bodo zagotavljali z električnim vozilom, ki ga je najela ajdovska občina. Vsak dan med 8. in 16. uro bo namenjeno le za opravljanje brezplačnih prevozov starejših občanov. Vozniki Sopotnikov so prostovoljci različnih starosti in poklicev, ki svoje redne obveznosti lahko uskladijo s prostovoljskim delom. Usposobljeni so tudi za spremstvo starejših.

Foto: lokalne-ajdovscina.si

Poslanstvo zavoda je preprečiti, prekiniti izoliranost in osamljenost starejših, ki nimajo avtomobila in prihajajo predvsem iz odročnejših, manjših in oddaljenih krajev oz. imajo slabe prometne povezave.

Zavod Sopotniki storitev brezplačnih prevozov za upokojence nad 60 let izvaja že v enajstih slovenskih občinah. Med njimi je več primorskih. Pred štirimi leti so začeli delo v občinah Sežana, Divača in Hrpelje-Kozina, letos pa v občinah Postojna in Pivka. Sopotnik bo v tem letu prisoten tudi v Ankaranu.