Bogat program Evropskega tedna mobilnosti v Novi Gorici

Foto: Pixabay

»Avto že dolgo ni več v modi, zato vsako leto med 16. in 22. septembrom okrasimo ulice ter pozovemo k spremembi potovalnih navad, » poudarjajo organizatorji  Evropskega tedna mobilnosti na nacionalni ravni.

Letos poteka pod sloganom Varčne poti. Tudi novogoriška mestna občina je letos, že dvaindvajsetič, pristopila k akciji Evropskega tedna mobilnosti.

Pripravili so raznolik in bogat program, ki se bo odvijal med 16. in 27. septembrom. Osrednje dogajanje bo v petek, 22. septembra. V luči zaključevanja Evropskega tedna mobilnosti in začetka Evropskega tedna športa tega dne prvič organiziramo Goriški festival športa in trajnostne mobilnosti, ki se bo odvijal na travniku pred novogoriško Občinsko palačo. Prireditev organiziramo skupaj z regijsko pisarno Olimpijskega komiteja, Javnim zavodom za šport Nova Gorica in Avto moto društvom Nova Gorica.

Vsak dan se na naših cestah kuhajo podnebne spremembe, prihaja do prometnih nesreč, prižigajo se rdeče luči zaradi naraščajočih številk oboleli, vrstijo se neprespane noči zaradi hrupa. Za vsemi temi škodljivimi posledicami se skriva motoriziran promet, ki znižuje kakovost življenja in povečuje tveganja za številne neljube učinke. Vsemu temu bi se lahko izognili s premišljeno uporabo trajnostne mobilnosti, ki odpira vrata učinkovitejšemu, bolj zdravemu in predvsem bolj poštenemu načinu premikanja. Evropski teden mobilnosti je vsakoletna priložnost, da spremenimo svoje potovalne navade. Bi se podali v službo peš? Bi izbrali raje kolo kot avto? Bi se v višja nadstropja raje podali peš kot z dvigalom. Prav je, da razmislimo o svoji odgovornosti za podnebne spremembe in zdravje. V novogoriški mestni občini vas vabijo, da skupaj z njimi začnete spreminjati svoje navade. V pomoč vam bodo številne ideje in nasveti sodelujočih institucij in društev v Evropskem tednu mobilnosti.

S programom Evropskega tedna mobilnosti bomo začeli v soboto, 16. septembra, in sicer s Čezmejnim kolesarjenjem (zbirno mesto na Trgu Evrope ob 9.30) ter Otroškim kolesarskim krosom (zbirno mesto Športni park Kromberk ob 9.30). V nedeljo, 17. septembra nadaljujemo s pohodom »Peš po Poti dveh gradov – Rihemberka in Dornberga« (zbirno mesto Tabor nad Dornberkom ob 9. uri), v ponedeljek, 18. septembra  pa bomo kolesarjem že navsezgodaj (od 7. ure dalje) na Bevkovem trgu delili kolesarski zajtrk. Pridružil se jim bo tudi novogoriški župan Samo Turel, ki tudi sicer v službo prihaja bodisi s kolesom bodisi peš.

Med tednom bodo sledila organizirana vodenja (peš) po različnih zanimivih točkah v Novi Gorici in Solkanu. Osnovnošolci OŠ Frana Erjavca bodo 19. in 20. septembra s kolesarskim izletom, Ekolorogom, popestrili dogajanje na kolesarskih poteh v Novi Gorici in okolici. V četrtek, 21. septembra, pa vabimo vse mamice, da se nam pridružijo v Borovem gozdičku v Novi Gorici ob 10.30 na Vozičkanju z dojenčki.

V petek, 22. septembra,  prvič organiziramo Goriški festival športa in trajnostne mobilnosti, ki se bo odvijal na travniku pred novogoriško Občinsko palačo med 9. in 13. uro. V  sklopu prireditve bo potekal tudi občinski kros za drugo in tretjo triado ter občinsko tekmovanje v ekipnih športih za srednje šole. Za vrtčevske otroke in prvo triado osnovne šole bo na Kidričevi ulici postavljen kolesarski poligon za kolesa in poganjalčke, na travniku pa bodo športna društva predstavljala svoje športe. Na stojnicah se bodo na travniku predstavila tudi številna druga društva. Dogajanje bodo popestrili predstavniki Policijske uprave Nova Gorice, ki nam bodo poleg svojega preventivnega dela predstavili tudi delo vodnikov službenih psov ter konjeniške policije. Potekala bo tudi predstavitev oddelka vrhunskih športnikov, zaposlenih v Policiji. Z nami bo tudi najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić. Ob 11. uri bo ekshibicijski dvoboj v namiznem tenisu med Darkom Jorgićem ter štirikratnim udeležencem olimpijskih iger v namiznem tenisu Bojanom Tokićem iz Nove Gorice.

V nedeljo, 23. septembra, se vzpenjamo na Sabotin, kjer bo poskrbljeno za vodenje in topel obrok. V sklopu Evropskega tedna mobilnosti pa bomo v sredo, 27. septembra, organizirali tudi brezplačne vodene oglede v prenovljenem Rafutskem parku.

Sobota, 16. 9. 2023

9.30 Otroški kolesarski kros

Pridružite se nam 16. septembra v Športnem parku Kromberk na 7. otroškem kolesarskem krosu. Otroci do 13. leta starosti bodo tekmovali v starostnih kategorijah na raznolikih trasah. Prijavite se na dan dogodka, čelada je obvezna. Prvih 50 prijavljenih prejme kolesarsko darilo, najboljši trije pa medalje.

Lokacija: Športni park Kromberk
Organizator: KK DJAK, Mestna občina Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti

Več o dogodku: http://www.kkdjak.si/index.php?option=com_content&task=view&id=518&Itemid=32 (odpri v novem zavihku)

9.30–11.30 Čezmejno kolesarjenje

Brezplačno čezmejno kolesarjenje po obeh Goricah bo izvajala turistična agencija Cycling Holidays by Exploremore, Exploremore d.o.o. Kolesarjenje bomo začeli na Trgu Evrope, od koder se bomo po mreži novih kolesarskih poti, urejenih v sklopu projekta Park Soča, preko solkanskega polja zapeljali do nove brvi preko Soče. Nato bomo večinoma ob Soči kolesarili do središča Gorice, kjer bomo spoznavali nekatere manj znane goriške zanimivosti. Krog bomo sklenili na Trgu Evrope. Dolžina poti, ki jo bomo prevozili v lahkotnem tempu, znaša približno 15 kilometrov. Možnost brezplačnega najema kolesa, e–kolesa ali otroškega kolesa.

Število mest in koles je omejeno, zato je potrebna prijava na [email protected] ali 05 330 46 00.

Zbirno mesto: Trg Evrope
Organizator: Mestna občina Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti

Nedelja, 17. 9. 2023

9.00–19.00 Peš po Poti dveh gradov – Rihemberka in Dornberga

Pohod po poti bo potekal individualno v obe smeri, na voljo bo brezplačen prevoz med Taborom in Rihemberkom ter obratno. Zaželena je rezervacija  prevoza na [email protected] ali na 031 664 344.

Grad Rihemberk

9.00 – 19.00 Ogled gradu in igra Zakladi gradu Rihemberk (po ceniku),
15.00 – 17:00 Brezplačno TOP doživetje –  igrani ogled za družine »Potovanje v razcvet Rihemberka«
(predhodna rezervacija Potovanja v razcvet Rihemberka do zapolnitve mest na 051 201 910),
15.00 – 18.00  Lokalna tržnica z ekološko ponudbo.

Tabor pri Dornbergu

od 9:00 – stojnica z lokalnimi dobrotami,
10.00 – brezplačen voden ogled Tabora z ostanki gradu Dornberg, kasnejša vodenja možna po dogovoru.

Pedrovo

od 10:00 – ogled galerije Artes ob hladni limonadi, pokušina ekoloških kozjih in ovčjih sirov na Domačiji Čilčevi ter ustvarjalne delavnice.

Organizator: Društvo Tabor nad Dornberkom in zavod Svitar v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica in Krajevno skupnostjo Branik v okviru projekta LAS sodelovanja »Prehod na sonaravno oskrbo s hrano«

Ponedeljek, 18. 9. 2023

7.00–9.00 Kolesarski zajtrk

Se voziš vsak dan v službo ali šolo s kolesom? Seveda, zakaj bi izgubljal čas v avtu! S kolesom si hitrejši in bolj zdrav. Mestna občina Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti vabita vse kolesarje, da se nam v ponedeljek, 18. septembra, med 7. in 9. uro zjutraj pridružite na Bevkovem trgu v Novi Gorici na kolesarskem zajtrku.

Lokacija: Bevkov trg
Organizator: Mestna občina Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti

17.00–19.00 Kamniti velikan in znani Slovenci

Brezplačen voden ogled z vodnico Evelin Bizjak. Most z največjim kamnitim lokom, ki se pne nad smaragdno reko, poznamo in ga vsak dan gledamo. Kdo pa so znameniti Solkanci in drugi, ki jim je Soča v veselje? Število mest je omejeno, potrebna je rezervacija na [email protected].

Zbirno mesto: Trg Jožeta Srebrniča v Solkanu
Organizator: Mestna občina Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti

Torek, 19. 9. 2023

10.00–12.00 Grad in vile v Solkanu

Brezplačen voden ogled po Solkanu z vodnico Evelin Bizjak.  V 17. stoletju se začenjajo v Solkanu pojavljati pomembne plemiške družine, kot so Coronini, Strassoldo, Lanthieri … Tu gradijo rezidenčne stavbe, ki dajo kraju meščanski in gosposki videz. Zbrali se bomo pred vilo Bartolomei, si ogledali zunanjost ter se po ulicah Solkana sprehodili mimo številnih vil, nekdanjih sedežev posesti. Pot nas bo vodila do vile Lenassi podjetnika Odoneja in parka pred njo. Po ulici IX. korpusa bomo prišli do vile Puppi, ki jo poznamo kot hotel Sabotin, za njo je vila Paniaco. Na koncu si bomo ogledali ostanke “Palača” ali Grimarjeve graščine. S svojo velikostjo, impozantnim pročeljem, slikovitimi stolpi ter starimi, mogočnimi cipresami, ki so krasile grajski park, je dajala Solkanu poseben pečat in romantičen pridih. Število mest je omejeno, potrebna je prijava na: [email protected].

Zbirno mesto: Vila Bartolomei v Solkanu
Organizator: Mestna občina Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti

Sreda, 20. 9. 2023

10.00–12.00 Peš po zgodovini Nove Gorice

Vabimo vas na urbanistično-zgodovinski sprehod preko sicer kratke, a burne zgodovine Nove Gorice, polne zanimivih zgodb, pa tudi paradoksov in ironij. Na poti bomo spoznali prvotno zasnovo mesta, nato pa – korak za korakom – kako se je ta vedno znova spreminjala in zakaj je nastalo mesto takšno, kot je danes. Na pot vas bo popeljal njen avtor Blaž Kosovel, tudi avtor dokumentarne serije Goriški sprehodi in vodja projekta Ab Initio – urbana utopija, v katerem bo v sklopu Evropske prestolnice kulture 2025 izdelan digitalni arhiv Nove Gorice.

Število mest je omejeno, potrebna je prijava na [email protected].

Zbirno mesto: pri maketi mesta na Bevkovem trgu
Organizator: Mestna občina Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti

Četrtek, 21. 9. 2023

10.30 Vozičkanje mamic z dojenčki

Nacionalni inštitut za javno zdravje in Mestna občina Nova Gorica bosta organizirala posebno vozičkanje mamic z dojenčki po ulicah Nove Gorice. Na družabnem dogodku za mamice bo poskrbljeno za nasvete za telesno aktivnost in podporo ob porodnem obdobju, ki jo bodo nudili strokovnjaki iz Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Nova Gorica.

Zbirno mesto: Borov gozdiček
Organizator: Nacionalni inštitut za javno zdravje, Mestna občina Nova Gorica, Center trajnostne mobilnosti in Center za krepitev zdravja Nova Gorica z Matejo Jermol in Femme Studiem

17.00–19.00 Peš po zgodovini Nove Gorice

Vabimo vas na urbanistično-zgodovinski sprehod preko sicer kratke, a burne zgodovine Nove Gorice, polne zanimivih zgodb, pa tudi paradoksov in ironij. Na poti bomo spoznali prvotno zasnovo mesta, nato pa – korak za korakom – kako se je ta vedno znova spreminjala in zakaj je nastalo mesto takšno, kot je danes. Na pot vas bo popeljal njen avtor Blaž Kosovel, tudi avtor dokumentarne serije Goriški sprehodi in vodja projekta Ab Initio – urbana utopija, v katerem bo v sklopu Evropske prestolnice kulture 2025 izdelan digitalni arhiv Nove Gorice.

Število mest je omejeno, potrebna je prijava na [email protected].

Zbirno mesto: pri maketi mesta na Bevkovem trgu
Organizator: Mestna občina Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti

Petek, 22. 9. 2023

9.00–13.00 Evropski teden mobilnosti in Evropski teden športa

Goriški festival športa in trajnostne mobilnosti

Pridružite se nam na Goriškem festivalu športa in trajnostne mobilnosti, ki bo združil športne aktivnosti in trajnostno mobilnost ter promocijo zdravega načina življenja. Na dogodku bodo na voljo športni poligoni, trajnostna tržnica, kolesarski poligoni ter aktivnosti za ozaveščanje o preprečevanju nesreč v cestnem prometu. Poleg tega bosta potekala tudi Občinsko prvenstvo za srednje šole v igrah z žogo ter Občinsko prvenstvo v krosu za osnovne šole.

Lokacija: Travnik pred Občinsko palačo in Kidričeva ulica
Organizator: Mestna občina Nova Gorica, Center trajnostne mobilnosti, Športna zveza Nova Gorica, Javni zavod za šport Nova Gorica in AMD Nova Gorica

Sobota, 23. 9. 2023 

8.30 Pohod na Sabotin

Pohod na Sabotin organizira Društvo Soška fronta v sodelovanju s Centrom trajnostne mobilnosti Nova Gorica. Pohodniki si bodo na vrhu ogledali Center za obiskovalce Sabotin – Park miru. V primeru dežja pohod odpade. Udeležba je brezplačna. Potrebna je predhodna prijava na [email protected].

Zbirno mesto: Parkirišče pri avtobusnem obračališču
Organizator: Mestna občina Nova Gorica, Društvo soška fronta 1915-1917 in Center trajnostne mobilnosti

Torek, 26. 9. 2023

17.00 Voden ogled Ravnikarjeva Nova Gorica

Udeleženci bodo lahko spoznali, kako se različni dejavniki, ki so botrovali nastanku mesta, še danes izkazujejo v njegovi fizični podobi, obenem pa tudi, kako so v to fizično podobo vtkane prvine, ki jih je v svoji prvotni zasnovi zastavil arhitekt Edvard Ravnikar in ki kljub vsemu povojnemu dogajanju ostajajo še vedno prepoznavne. Ogled bodo vodili arhitekta Aleksandra Torbica in Simon Kerševan (Društvo primorskih arhitektov) in prof. umet. zgod. in zgodovine Alenka di Battista (Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije). Obvezne so predhodne prijave na [email protected].

Zbirno mesto: pri maketi mesta na Bevkovem trgu
Organizator: Mestna občina Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti v sodelovanju z Društvom primorskih arhitektov

Sreda, 27. 9. 2023

10.00 in 17.00 Voden ogled Rafutskega parka

Vabimo vas na voden ogled prenovljenega Rafutskega parka, s katerim boste obiskovalci dobili priložnost, da si ogledate prenovljen park z novo urbano opremo. Obvezne so predhodne prijave na [email protected].

Zbirno mesto: Rafutski park
Organizator: Mestna občina Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti v sodelovanju z Društvom primorskih arhitektov

Četrtek, 28. 9. 2023

16.00 Poligon s prikazom nordijske hoje, vadba za osebe s fibromialgijo, kronično razširjeno bolečino

Pripravili bomo vadbeni  poligon, ki bo zajemal vaje za spretnost, motoriko, ravnotežje in bo namenjen vsem generacijam.  Ob tednu mobilnosti bomo ozaveščali tudi o zdravem življenjskem slogu. S seboj lahko prinesete tudi ležalne podloge, odeje, tako da boste sproščeno ležali na tleh.

Prijave na [email protected] ali na 064 247 877. V primeru slabega vremena odpade.

Zbirno mesto: pri strelišču v gozdu Panovec
Organizator: Društvo za fibromialgijo – skupina za samopomoč Soča Goriška

Spletno uredništvo

Vir: MONG