Anketa Parisfala za Planet TV: Zmaga SDS Janeza Janše pred Listo Roberta Goloba

Foto: Pixabay

V primeru, da bi bile volitve včeraj, bi zanesljivo zmagala SDS Janeza Janše, na drugo mesto bi se uvrstila Lista Roberta Goloba, pravi javnomnenjska anketa, ki jo je za Planet TV opravila agencija Parisfal. V DZ bi se uvrstila tudi stranka Povežimo Slovenijo, izpadla pa bi SAB Alenke Bratušek.

Podpora največji slovenski stranki SDS narašča. Med opredeljenimi anketiranci ji je naklonjenih kar 31,9 odstotka vprašanih, kar je 1,7-odstotne točke več kot prejšnji mesec. Prvič je bila v javnomnenjsko raziskavo kot samostojna lista vključena Lista Roberta Goloba, ki se z 12,6-odstotno podporo uvršča na drugo mesto, hkrati pa je poskrbela za kar nekaj premikov na lestvici. Robert Golob je potrdil, da bo na volitvah sodeloval, ni pa se še razjasnil, ali s samostojno listo oz. stranko ali v povezavi z drugimi strankami.

Navkljub velikemu padcu se SD Tanje Fajon z 12-odstotno podporo (prejšnji mesec 19,6 odstotka) uvršča na tretje mesto. Sledijo Levica Luke Mesca z 9,1-odstotno podporo in minimalnim padcem desetinke odstotne točke, NSi Mateja Tonina, ki ji je podpora zrasla za kar 4 odstotne točke in sedaj znaša 8,8 odstotka.

Foto: dz-rs.si

Po rezultatih omenjene ankete bi se v parlament uvrstila še LMŠ Marjana Šarca s 4,8-odstotno podporo (prejšnji mesec 11,8-odstotna) ter Povežimo Slovenijo, ki ima 4,2-odstotno podporo, kar je za 3,1-odstotno točko manj kot prejšnji mesec. Pred pragom parlamenta bi tokrat ostala SAB Alenke Bratušek z 2,4 odstotno podporo, kar je za 3-odstotne točke manj kot v decembru 2021.