Akcija Beseda leta 2017 v znamenju zlatih košarkarjev: EVROPSKI PRVAKI

Foto: Pixabay

Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) je v akciji Beseda leta iskal besedo, ki je zaznamovala preteklo leto. Zmagala je besedna zveza »evropski prvaki«. Na drugo mesto se je uvrstila beseda »kriptovaluta«, tretje mesto pa je zasedla »arbitraža«, sporočajo iz ZRC SAZU.

Glede na to, da so že v prvih dneh novega leta začeli prihajati predlogi za besedo leta 2018 (kriptoklofuta, ošpice), ni dvoma, da bo izbor potekal tudi letos.

Foto: FB KZS

Slovenski košarkarji so z neverjetnim naslovom evropskega prvaka očarali celotno Slovenijo, tako da je bila izbira besedne zveze dokaj pričakovana. Strokovna komisija v sestavi Marko Snoj, Marijan Dović, Petra Svoljšak, Gregor Pobežin, Simona Klemenčič, Slavko Jerič (portal MMC, medijski pokrovitelj akcije) in Agata Tomažič  je izbirala tudi najboljšo pesem, ki je vsebovala vseh deset besed finalistk, po abecednem redu: anticepilec, arbitraža, drugi tir, evropski prvaki, kriptovaluta, krožno gospodarstvo, lažna novica, nadlegovanje, projektariat in sprava. Na natečaj je prispelo več kot 20 pesmi. Zmago si je prislužila pesem Besede srca avtorice Ksenije Bratina. Članom komisije sta bili všeč tudi pesmi Srčeva pot Polonce Štritof Kosem in Pokalnica Luke Černute. Posebne nagrade je bila deležna pesem tviteraša z vzdevkom Mister Conformista. Vse pesmi objavljajo v ZRCalniku.

Uredništvo