Ob mesecu preprečevanja zasvojenosti, ki bo potekal novembra, je Mestna občina Nova Gorica v sodelovanju z Mladinskim centrom Nova Gorica in Lokalno akcijsko skupino za preprečevanje zasvojenosti predstavila svoje preventivne dejavnosti. Nova Gorica že 30 let podpira aktivnosti preprečevanja zasvojenosti in se ponaša s Centrom za zdravljenje odvisnosti, ki se kot edini v državi ukvarja tudi z nekemičnimi zasvojenostmi.

 

Župan Samo Turel je obudil delovanje Lokalne akcijske skupine za boljše usklajevanje organizacij, ki delujejo na tem področju, ter poudaril pomen sodelovanja pri načrtovanju preventivnih ukrepov. Mladinski center Nova Gorica bo novembra organiziral niz dogodkov pod geslom “V znanju in povezovanju je moč,” vključno z delavnicami in osveščevalnimi akcijami.

Poleg preventive proti kemičnim zasvojenostim Nova Gorica aktivno naslavlja tudi problematiko zasvojenosti z zasloni, ki je vse bolj prisotna med mladimi. Miha Kramli, vodja Centra za zdravljenje odvisnosti, opozarja na nevarnosti prekomerne uporabe družbenih omrežij in drugih digitalnih vsebin, ki lahko negativno vplivajo na duševno zdravje in samopodobo. Prav zato v centru izvajajo delavnice za šole, izobraževanja za delodajalce in pripravlja se priročnik za zasvojene z naslovom “Zmagovita pot,” ki bo pomagal pri obravnavi nekemičnih zasvojenosti v lokalnih skupnostih.

V Mladinskem centru Nova Gorica pa bodo z novembrom začeli tudi projekt brezplačne pravne pomoči, ki ga bodo izvajali v sodelovanju s študenti in mentorji Evropske pravne fakultete.

 

Spletno uredništvo,

Vir: MONG