Kar dve podjetji iz Ajdovščine sta prejemnici nagrad za nacionalne inovacije, ki jih podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije. Čestitke podjetju Sartorius BIA Separations d. o. o. za Sartorius sistem za kontinuirano celično lizo, ki je prejelo zlato priznanje. Čestitke podjetju Škrlj Kovinska oprema d. o. o. iz Batuj, ki je za procesno inovacijo Drop&Weld osvojilo srebrno priznanje.

Na letošnje razpise regionalnih gospodarskih zbornic je bilo prijavljenih kar 230 inovacij. Izmed teh se je za najvišja nacionalna priznanja potegovalo 47 najboljših zlatih regionalnih inovacij. Nagrade so bile podeljene na letošnjem dnevu inovativnosti, 10. septembra. Kar dve domači podjetji sta po priznanjih na regionalnem nivoju, s svojimi inovacijami navdušili tudi na nacionalnem nivoju.

Podjetje Sartorius BIA Separatisons je zlato priznanje osvojilo s sistemom za kontinuirano celično lizo (»alkalizator«). Instrument za kontinuirno celično lizo sestavljata kontrolni stolp in inovativni lizni rekator za enkratno uporabo. Uspešnost kontinuirne celične lize je odvisna predvsem od natančnosti doziranja v lizni reaktor, ki pa je voden preko ultrasoničnih senzorjev in štirih peristaltičnih črpalk na samem stolpu. V prvi vrsti je instrument zasnovan za izolacijo plazmidne DNA, ki je ključna molekula moderne biotehnološke industrije. Zaradi uporabe instrumenta v farmacevtskih podjetjih je le-ta zasnovan in izdelan v skladu z zelo strogimi uporabniškimi zahtevami.

Podjetje Škrlj d. o. o. pa je bilo nagrajeno s srebrnim priznanjem za procesno inovacijo Drop&Weld, ki predstavlja inovativno rešitev za učinkovito inovativno avtomatizacijo ročnih procesov varjenja nestandardiziranih izdelkov z možnostjo hitre in učinkovite prilagoditve na nov varilni proces, za kar na trgu ni učinkovitih rešitev. Pri tem je bilo razvitih več novih prebojnih rešitev, ki predstavljajo pomemben napredek na področju stanja tehnike. Inovacija Drop&Weld izkazuje številne ugodne vplive na okolje in omogoča zeleni prehod.

Rdeča nit in slogan Dneva inovativnosti 2024 je »Izbrali smo trajnost«, ki ponazarja temelj našega delovanja v svetu, ki se sooča z okoljskimi, družbenimi in gospodarskimi izzivi. Gospodarska zbornica Slovenije je priznanja za inovativnost podelila že dvaindvajsetič zapored, podeljenih je bilo 10 zlatih, 24 srebrnih, 12 bronastih priznanj ter posebno priznanje za inovacijski izziv.

 

Spletno uredništvo
Vir: Občina Ajdovščina