27-letnica Manevrske strukture narodne zaščite: SLOVENSKA VOJSKA 1991 IN DANES

Foto: Mitja Humar

V Bukovici v občini Renče-Vogrsko je potekala obeležitev 27-letnice Manevrske strukture narodne zaščite s pogovornim večerom Slovenska vojska 1991 in danes.

Goste so uvodoma pozdravili župan občine Renče–Vogrsko Aleš Bucik, evropska poslanka ELS Patricija Šulin, predsednik pokrajine VSO Severna Primorska Oton Filipič in predsednik Območnega odbora VSO Šempeter-Vrtojba, Miren–Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Marko Švara. V pozdravnih nagovorih so se govorniki spomnili na dogodke »dan prej« na Primorskem 1991. leta in na pomen domoljubja ter narodne zavesti.

Tako v pozdravnih nagovorih kot med samo okroglo mizo je bil izpostavljen pogum Primorcev, ki so se »dan prej« goloroki postavili ob bok Jugoslovanski armadi junija 1991.

Foto: Mitja Humar

Na pogovornem večeru sta sodelovala predsednik Združenja VSO in nekdanji minister za obrambo, Aleš Hojs ter predsednik Društva MORiS Kočevska reka, general in poveljnik v vojni za samostojno Slovenijo 1991, Tone Krkovič.  Slednji je v začetku orisal pot nastanka Slovenske vojske s ključnimi poudarki in datumi v razvoju ter spomnil, da se je vse pravzaprav začelo z aktom o razorožitvi Teritorialne obrambe RS maja 1990. Predstavil je tudi Društvo MORiS Kočevska reka ter pobudo »Slovenci dvignimo glave – izobesimo zastave«, s katero želijo doseči, da bi svojo narodno zavest izkazovali tudi z izobešanjem zastave. Zbranim je med drugim povedal: »Na državnih mejah je potrebno biti še posebej pozoren, bolj kot v osrčju države. Ostanite budni. Ste braniki zahodne meje.” Predsednik VSO Aleš Hojs je komentiral vlogo Slovencev, ki so s strani JLA napadli lastno domovino ter orisal delovanje in poslanstvo Združenja VSO.

MH