27. Gradnikovi večeri v Goriških Brdih: NEIZBRISEN PEČAT

Foto: FB Vila Vipolže

Včeraj so se v Vili Vipolže začeli 27. Gradnikovi večeri. Prvi je bil posvečen letos preminulemu dirigentu, skladatelju in aranžerju Radovanu Kokošarju. Drugi večer, ki bo na sporedu prihodnji petek na gradu Dobrovo, bo posvečen umetniku Zoranu Mušiču, ki je bil rojen pred 110 leti.

Radovan Kokošar je bil v Goriških Brdih in na širšem Goriškem cenjen glasbenik. Njegova ljubezen in poklic je bila glasba. Postal je učitelj in dirigent, umetniški vodja, duša številnih zasedb, s katerimi je doma in po svetu prejemal nagrade in priznanja. Na Dobrovem je vodil glasbeno šolo Pro Musica. Bil je umetniški vodja Pihalnega orkestra Salonit Anhovo, Noneta Brda, MPZ Ludvik Zorzut Medana ter Vokalnega ansambla Reunion. Je avtor številnih kompozicij in aranžmajev, ki so jih različni izvajalci ponesli na evropske odre. Uglasbil je tudi pesmi Alojza Gradnika.

Foto: FB Gradnikovi večeri – Radovan Kokošar

V kulturno dogajanje v Goriških Brdih želijo vključiti tudi najmlajše, zato bodo v avli gradu Dobrovo odprli razstavo del učencev Osnovne šole Alojza Gradnika Dobrovo in Likovnega društva Dablo, ki so jih posvetili Zoranu Mušiču.

Naslednji petek, 22. novembra, bodo večer posvetili 110-letnici rojstva slikarja Zorana Mušiča, ki je bil preko očeta povezan z rodnimi Goriškimi Brdi, kjer je pustil velik pečat. Od leta 1991 je na gradu Dobrovo na ogled umetnikova razstava. Poskrbel je tudi za poslikavo v cerkvi svetega Jurija v Gradnem.  Večer ponuja pogovor z umetnostno zgodovinarko Nelido Nemec, ki je bila direktorica Goriškega muzeja v času postavitve razstave na gradu Dobrovo ter sprehod med Mušičevimi slikami.