25 centrov za krepitev zdravja po Sloveniji: DOBRI NASVETI IN KORISTNA PREDAVANJA

Foto: Klemen Razinger

Skrb za zdravje in dobro počutje še preden se pojavijo zdravstvene težave. Dobri nasveti in koristna predavanja. Obogatitev vsakdana, krepitev medosebnih stikov, druženje in neformalno povezovanje z lokalnim okoljem. To so glavni vzroki, da se obiskovalci vedno znova vračajo in pridružujejo aktivnostim centrov za krepitev zdravja, ki jih vodijo zdravstveni domovi po vsej Sloveniji. V projektu nadgradnje in razvoja preventivnih programov za otroke, mladostnike in odrasle, ki je podprt tudi z 9 milijoni evropskih sredstev, sodeluje 25 zdravstvenih domov iz vse Slovenije.

Strokovnjaki iz zdravstvenih domov in njihovih centrov za krepitev zdravja skupaj z lokalnimi skupnostmi načrtujejo in izvajajo različne aktivnosti, s katerimi prebivalce spodbujajo k zdravemu načinu življenja. S pomočjo Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki v vzporednem projektu MoST (Model skupnostnega pristopa za krepitev zdravja in zmanjševanje neenakosti v zdravju v lokalnih skupinah) skrbita za strokovno podporo oblikovanja preventivnih programov, premoščajo ovire pri dostopu do preventive in tako prispevajo k boljšemu zdravju vseh prebivalcev.

Foto: EUP

15 centrov za krepitev zdravja se letos prvič pridružuje kampanji EU projekt, moj projekt, s katero želijo v Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko skupaj s projektnimi partnerji pokazati, da lahko rezultate projektov evropske kohezijske politike vidimo na vsakem koraku. Tako se bo med 11. in 18. majem 2019 zvrstilo več kot 100 dogodkov v več kot 50 krajih po Sloveniji. Preko poučnih delavnic, ogledov ter rekreativnih pohodov, poskušanj dobrot slovenskih kmetij, gledaliških predstav in drugega pestrega dogajanja bomo vsi lahko odkrivali sledi več kot 10.000 projektov, ki smo jih v Sloveniji v zadnjih 15 letih uresničili s pomočjo evropskih sredstev.

Centri za krepitev zdravja se bodo predstavili s predavanji in delavnicami, raznovrstnimi meritvami, športnimi dejavnostmi in drugimi zanimivimi aktivnostmi za vse generacije, preko katerih se bomo poučili o dobri skrbi za svoje zdravje. To naj bi bilo sicer na prvem mestu, a nanj prepogosto pozabimo. Na srečo za začetek ni nikoli prepozno, kot ugotavlja Zlata: »Sebi in svojim sem obljubila, da bom od sedaj naprej skrbela za svoje zdravje. Ob upokojitvi kar naenkrat več nisem imela izgovorov, da mi primanjkuje časa. Zaradi težav z visokim pritiskom in maščobo, sem se odločila shujšati in redno telovaditi. Sem zelo zadovoljna, ker sem vztrajala in mi je tudi uspelo. Če kdo reče, da se ne da, ni res, to je laž. Vse se da, če se hoče in vztraja«.

Foto: Pixabay

Več informacij o centrih za krepitev zdravja in kampanji EU projekt, moj projekt na www.krepitev-zdravja.si na www.eu-skladi.si.

PR članek