200 evrov za sezonsko dovolilnico za plovbo: OGORČENI UPORABNIKI

Foto: Pixabay

S spremembo odloka o plovbi po Soči in Koritnici nameravajo posoške občine podražiti dovolilnice za plovbo, kar je pri številnih uporabnikih povzročilo razburjenje.

Predlog osnutka sprememb odloka predvideva tudi petkratno podražitev dovolilnic. Dnevna za kajak bi se s treh evrov podražila na 15 evrov, za tedensko karto bi bilo potrebno odšteti 60 evrov (doslej 15 evrov), za sezonsko dovolilnico pa bi morali namesto 30 evrov odšteti kar 200 evrov.

Župani občin Bovec, Kobarid in Tolmin pojasnjujejo, da želijo s podražitvijo zmanjšati obremenitev obeh rek. Dodaten izkupiček od prodaje nameravajo nameniti obnovi vstopno-izstopnih mest.

Ogorčeni uporabniki so objavili več peticij proti nameravanim spremembam. Vodstvom občin očitajo, da gre zgolj za polnjenje občinskih proračunov, ter da se v infrastrukturo ob plovnem območju doslej ni dovolj vlagalo. Podražitvi nasprotuje tudi Gospodarsko interesno združenje raftarjev. Po njihovem mnenju čas tik pred začetkom sezone, ko so že podpisani dogovori z agencijami, ni primeren za tovrstne spremembe.

Foto: LTO Sotočje

Za dokončno sprejetje novega odloka bo potrebno soglasje vseh treh občinskih svetov. To bo zahtevalo veliko medsebojnih usklajevanj, zato ne gre pričakovati, da bi bil odlok sprejet do 15. marca, ko se začne plovna sezona, pojasnjuje direktorica medobčinske uprave Suzana Konec.

Po podatkih Medobčinske uprave posoških občin, ki je skrbnik plovnega območja, se je lani iz tega naslova zbralo 170.000 evrov. Od tega je uprava dobrih 100.000 evrov namenila za vzdrževanje, 75.000 evrov pa bodo razdelili posoškim občinam. Občini Bovec in Kobarid bosta prejeli po 40 odstotkov, Tolmin pa 20 odstotkov sredstev.