20 let od velikonočnega potresa v Posočju: OBNOVLJENIH 1829 ENOT

Foto: gradtur.si

Danes minevata natanko dve desetletji, odkar je 12. aprila 1998 v času velikonočnega kosila območje severozahodne Slovenije prizadel potres z magnitudo 5,6 in intenziteto med 7. in 8. stopnjo po evropski potresni lestvici.

Na celotnem potresnem območju je bilo poškodovanih 4055 objektov, najbolj prizadeti pa so bili kraji v bližini epicentra na Bovškem in Kobariškem.

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Ob obletnici velikonočnega potresa bodo na agenciji za okolje v Ljubljani predstavili glavne značilnosti in posledice tega potresa, popotresno sanacijo ter pripravljenost države na močan potres. Ocenjevali bodo ranljivosti in ogroženosti stavb ter organizacijo in načrtovanje organov civilne zaščite ob močnem potresu. Predstavili bodo, kako se je v zadnjih 20 letih razvijala seizmologija.

Po potresu izpred 20 let so obnovili 1829 enot; največ stanovanjskih, poslovnih in gospodarskih objektov, obnavljalo pa se je tudi številne cerkve in objekte lokalne infrastrukture. Popotresna obnova posledic velikonočnega potresa se je formalno zaključila leta 2009. Država je vanjo vložila 100 milijonov evrov.

Uredništvo