Valentin Bufolin najboljši sommelier Slovenije 2022

Foto: Atelje Pavšič Zavadlav - trije finalisti (z leve: drugouvrščeni Rok Kerin, zmagovalec Valentin Bufolin ter tretjeuvrščeni Ilia Nozadze

Najboljši sommelier Slovenije 2022 je postal Valentin Bufolin, ki bo za Slovenijo nastopil na svetovnem prvenstvu leta 2023 v Franciji in evropskem prvenstvu leta 2024 v Srbiji. Ob praznovanju 30-letnice delovanja mu je nagrado podelilo društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije.

Na prejšnjem državnem prvenstvu je Bufolin osvojil naslov podprvaka, tokrat pa se je povzpel na najvišjo stopničko. V svet sommelierstva je vstopil leta 2009, leta 2014 pa je zaključil izobraževanje na tretji, najzahtevnejši stopnji, sporočajo iz društva Sommelier Slovenije, katerega podpredsednik je Bufolin.

Na državnem prvenstvu lahko nastopijo kandidati, ki so uspešno opravili izobraževanje po predpisanih programih in opravljajo sommeliersko delo. Na letošnje tekmovanje jih je bilo prijavljenih 167, na samo tekmovanje pa jih je prišlo osem. V polfinalu so opravili pisno preverjanje znanja s področja vinogradništva, vinarstva in sommelierske stroke. Sledila sta degustacija dveh vin in test spajanja vina in hrane, v praktičnem delu tekmovanja pa so morali pokazati veščine strežbe z dekantiranjem vina.

Poleg Bufolina sta se v finale uvrstila še Rok Kerin in Ilia Nozadze. Tekmovalni del se je zaključil s posebnim izzivom, in sicer izborom najboljšega sommelierja v točenju penine iz magnum steklenice, kjer se je prav tako najbolj izkazal Bufolin.

Foto: Atelje Pavšič Zavadlav – Organizatorji in finalisti tekmovanja ter člani društva Sommelier Slovenije

Društvo Sommelier Slovenije, ki edino predstavlja Slovenijo v Mednarodnem sommelierskem združenju (ASI), je v treh desetletjih delovanja izobrazilo več kot tisoč sommelierjev prve stopnje, 163 sommelierjev je zaključilo izobraževanja na drugi stopnji, 90 pa je takih, ki so osvojili strokovna znanja na najvišji, tretji stopnji.