12. Festival vrtnic v Novi Gorici: MAJ V ZNAMENJU KRALJICE

Foto: Pixabay

Na Goriškem se v soboto, 29. aprila začenja 12. Festival kraljic med rožami, vrtnic. Do konca maja bo mogoče občudovati burbonke na Kostanjevici ter mestne nasade vrtnic. Obiskovalci se bodo lahko udeležili predavanj, razstave fotografij in slikarskih del, koncertov in drugih dogodkov. Festival organizirajo Goriško društvo ljubiteljev vrtnic (GDLV), družba Hit in Mestna občina Nova Gorica (MONG).

Foto: Pixabay

Osrednja zanimivost festivala bodo tudi letos vrtnice burbonke. Zbirka na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici bo na ogled vsak dan od 9. do 17. ure. Vstopnina znaša dva evra na osebo. Od 29. aprila do 14. maja bodo ob 11. uri, ko najbolj dišijo, na voljo vodeni ogledi, ki bodo možni tudi po dogovoru izven tega urnika. V primeru slabega vremena odpadejo. Rožne nasade v mestu si bo pod strokovnim vodstvom Edija Prošta mogoče ogledati v nedeljo, 28. maja, zbirališče bo ob 10. uri pod arkadami stavbe Mestne občine Nova Gorica.

V soboto, 6. maja, bo na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici in v Novi Gorici potekal ex-tempore Vrtnice za Novo Gorico pod mentorstvom akademske slikarke Jane Dolenc. Na njem bodo sodelovale članice slikarske sekcije Društva Kul-tu-ra iz Renč. Njihova dela bodo predstavili na skupinski razstavi, ki jo bodo odprli v petek, 12. maja ob 19. uri v hotelu Sabotin v Solkanu.

Foto: Pixabay
Člani Goriškega društva ljubiteljev vrtnic ter drugi ljubitelji vrtnic bodo imeli 26. maja srečanje. Na ogled bo mogoče prinesti svoje vrtnice in prisluhniti predavanju Edija Prošta. Razglasili bodo burbonko leta in skupaj z Zavodom Lepi Cajti razstavili izbrane spominke na temo vrtnice, ki so prispeli na natečaj.

V sklopu predavanj bo Dr. Marko Dobrilovič 5. maja ob 18. uri v Fundaciji Zdenke Gustinčič predaval o umeščanju vrtnic v mestno okolje, strokovni vodja festivala Edi Prošt pa o stoletju in pol modernih vrtnic. Sredi maja bo izšla knjiga Sladki recepti z vrtnicami avtoric Katje Kogej in Vide Rojšek, 19. maja pa bo predstavitvi Velike knjige o siru avtorice Alje Furlan sledila degustacija kombinacij sira in vrtnice.

Foto: ML

V vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici bo v soboto, 13. maja ob 19.30 nastopila jazz glasbenica Martina Furlan. V primeru slabega vremena bo koncert v dvorani Frančiškanskega samostana. Kulturni dom Nova Gorica maja prireja tri brezplačne koncerte, ki bodo predstavljeni v okviru projekta Glasba z vrtov Sv. Frančiška. Koncerte bodo gostili v dvorani Frančiškanskega samostana na Kostanjevici ob torkih, in sicer 9., 16., 23. in 30. maja. V igralniško-zabaviščnem centru Park bo v petek, 12. maja ob 22. uri nastopila italijanska kantavtorica Bianca Atzei, v igralniško-zabaviščnem centru Perla pa bo 19. maja ob 22. uri nastopil italijanski glasbenik Enrico Ruggeri s skupino Decibel. Razstavo fotografij z naslovom Vrtnica v očeh fotografa bodo v sodelovanju s Fotoklubom Nova Gorica gostom predstavili 5. maja ob 19.30 v pasaži centra Eda.

Uredništvo