Danes župana volijo v petih severnoprimorskih občinah

Foto: HL

Ob 7. uri so se odprla volišča v 47 slovenskih občinah, kjer danes poteka drugi krog županskih volitev. Med njimi je tudi šest od 12 mestnih občin. V novogoriški se za župana potegujeta dosedanji župan dr. Klemen Miklavič ter Samo Turel. Prve delne neuradne izide lahko pričakujemo po 19.30.

Nove župane lahko danes izbira 490.639 volilnih upravičencev na 928 voliščih v državi. V 165 od 212 občinah so župane izvolili že v prvem krogu lokalnih volitev 20. novembra, v preostalih 47 občinah pa nihče od županskih kandidatov takrat ni dobil več kot 50-odstotne podpore. To velja tudi za pet severnoprimorskih občin.

V novogoriški mestni občini se za župana potegujeta aktualni župan dr. Klemen Miklavič ter Samo Turel, v občini Kanal aktualna županja Tina Gerbec in Miha Stegel, ki sta bila v prvem krogu skoraj izenačena, v Tolminu se bo Oton Bratuž, ki so mu volivci v prvem krogu namenili namenili 38,58% glasov, pomeril z Alenom Červom (35,41%). V briški občini dosedanjega dolgoletnega župana Franca Mužiča (48,55%) izziva Karol Peter Peršolja (30,99%), v Cerknem pa sta se v drugi krog uvrstila Gašper Uršič s skoraj 43 odstotki glasov ter Urška Lahajnar Ubajiogu (28,48%).

Ponekod bodo potekale tudi naknadne ali ponovne volitve v občinske svete ter svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Do zaprtja volišč ob 19. uri velja volilni molk, ko je prepovedano vsako nagovarjanje volivcev. Morebitne kršitve volilnega molka je mogoče sporočiti dežurni službi inšpektorata za notranje zadeve na številko 080 21 13. Za kršitve volilnega molka so predvidene globe, ki za posameznika znašajo do 250 evrov, za organizatorja volilne kampanje pa do 3000 evrov.