Zdrav duh v zdravem telesu v Cerknem: TEKAŠKI ŠAH

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Od 22. do 26. avgusta bo Cerkno gostilo 8. prvenstvo jugovzhodne Evrope v orientacijskem teku. Organizatorji iz Orientacijskega kluba Azimut pričakujejo več kot 800 tekmovalcev iz več kot 30 držav, med drugim tudi iz Nove Zelandije, Kanade in Hong Konga.

Tekmovanja na srednji in dolgi progi ter v sprintu in štafetah bodo potekala v Cerknem, Idriji in Črnem Vrhu nad Idrijo, združena pa bodo s tradicionalnim tekmovanjem Cerkno Cup, ki ga letos organizirajo že dvajsetič.

V slovenski reprezentanci imajo največ možnosti za dober rezultat Andraž Hribar (OK Brežice), ki največ stavi na dolge proge, domačinka Nuša Jeram (OK Azimut), ki je letos že izboljšala najboljši slovenski dosežek na svetovnih prvenstvih, Mark Bogataj (OK Azimut), ki še kot mladinec nase opozarja z vrhunskimi predstavami ter Matic Blaž in Katja Babič iz OK Komenda.

Foto: FB Terme in smučišče Hotel Cerkno

Orientacijski tek izvira iz Skandinavije, kjer je eden od najbolj prepoznavnih nacionalnih športov. Orientacijski tek pooseblja starogrško olimpijsko geslo “Zdrav duh v zdravem telesu”. Nekateri mu pravijo tudi tekaški šah, saj so pri doseganju vrhunskih rezultatov intelektualne in značajske sposobnosti enakovredne fizični sposobnosti.

Na tekmovanju bodo nastopili vsi najboljši tekmovalci s področja jugovzhodne Evrope. Med udeleženci preostalih držav bo največje ime Tim Robertson iz Nove Zelandije, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Latviji osvojil srebrno odličje.