V zdravstvu zajeziti korupcijo in organiziran kriminal

Foto: Pixabay

Na včerajšnji novinarski konferenci, na kateri so sodelovali poslanci SDS, NSi ter SNS, je bil predstavljen predlog sprememb Zakona o javnem naročanju na področju nabav v zdravstvu, ki naj bi omogočil znižanje cen medicinske opreme.

Poslansko skupino SDS je zastopala poslanka mag. Karmen Furman, poslansko skupino NSi Andrej Černigoj, poslansko skupino SNS pa Zmago Jelinčič Plemeniti. Na novinarski konferenci je nastopil tudi predstavnik stroke, kardiolog dr. Blaž Mrevlje. Vsi sodelujoči so menili, da bodo spremembe zakona omogočile znižanje cen medicinskih pripomočkov in medicinske opreme.

Foto: Pixabay

Slovensko zdravstvo že od same osamosvojitve naprej pretresajo afere v zvezi z nabavo medicinske opreme in materiala, a kljub številnim aferam še ni bilo interesa ali politične volje, da se to področje uredi.

Spremembe zakona podpirajo v koaliciji ter v opoziciji

Kot temeljno spremembo zakona predlagamo regulacijo cen medicinskih pripomočkov in medicinske opreme s sistemom referenčnih cen. Menimo namreč, da bi se z uvedbo sistema evropsko primerljivih cen preprečilo, da bi se tudi v prihodnje ponavljala dolgoletna praksa slovenskih bolnišnic, in sicer da bi se enak material istega proizvajalca pri nas prodajal po bistveno višjih cenah kot v drugih primerljivih evropskih državah, kakor tudi, da bi se cene enakega materiala med slovenskimi bolnišnicami še naprej bistveno razlikovale,“ je povedala poslanka SDS Karmen Furman, ki vodi preiskovalno komisijo na področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom. Furmanova je izpostavila primer, ko so v neki bolnišnici preplačali kolčne opornice za 75 odstotkov, v primerjavi z najnižjo ceno, ki jo je plačala ena izmed slovenskih bolnišnic. Poudarila je podporo vseh političnih strank v DZ: „Da so spremembe zakona v tej smeri nujne, smo očitno soglasni tako v koaliciji kot v opoziciji. Vmesno poročilo s sklepom, ki vsebuje prav predložene spremembe zakonodaje je bilo namreč v Državnem zboru na julijski plenarni seji brez glasu proti tudi potrjeno,“ dodaja Furmanova.

Foto: Pixabay

Dr. Blaž Mrevlje: “Letno bi lahko privarčevali okoli 400 milijonov evrov.”

Potrebo po spremembah, ki se trenutno dogajajo in upam, da se bodo zgodile, sva z prof. dr. Markom Nočem zaznala že leta 2012,“ pravi kardiolog dr. Blaž Mrevlje in dodaja: „Takrat je, danes že vemo, da s figo v žepu, takratni direktor UKC Ljubljana dr. Simon Vrhunec pozval zdravnike, če kdo ve za kakšne nižje cene ali kakršnokoli možnost nabav, naj pri tem pomaga. Eno tretjino obstoja samostojne Slovenije se že trudimo in borimo, pa se še nič ni zgodilo.“ Takrat se je odprla Pandorina skrinjica, pravi dr. Mrevlje. Z dr. Nočem sta pridobila cene za žilne opornice iz Poljske in Nemčije, kar je botrovalo odkritju, da so bile cene v tujini tri do štirikrat nižje kot v UKC Ljubljana. Spomnil je tudi na posebno oddajo na RTV, Ekstravizor, na kateri je direktor UKC Ljubljana Vrhunec priznal, da so samo s to potezo, na eni zdravstveni ustanovi, na enem medicinskem materialu, privarčevali več kot 2,5 milijona evrov. Takrat sta z dr. Nočem tudi zaznala, da je potrebno uvesti referenčne cene tudi za vse ostale artikle, ki jih nabavljajo zdravstvene ustanove. Po njegovi oceni bi se tako lahko letno privarčevalo okrog 400 milijonov.