Zagorelo v bližini Cerja, za gasilce znova težka noč

Foto: EČ - Znova je zagorelo v bližini Cerja

Ponoči je na terenu na Krasu več kot 500 gasilcev iz 6 gasilskih regij, ki jih čaka težka noč. Še preden se je spustil mrak je namreč zagorelo v bližini Cerja.

Ogenj in dim sta vidna tudi na nasprotni strani proti Italiji. Še vedno je aktivna tudi požarna linija proti Trstelju, sporoča Civilna zaščita za severno Primorsko.

Včeraj dopoldne je bila izvedena evakuacija prebivalcev treh vasi iz občine Miren-Kostanjevica: Temnice, Vojščice in Novela. Ker so se razmere v okolici nekoliko umirile, se je je lahko več kot 400 krajanov vrnilo domov.

Foto: EČ

Gasilci na Krasu so se včeraj borili s tremi večjimi požarišči: pri Novi vasi, pri Vojščici ter na liniji med Cerjem in Trsteljem. Izdatno pomoč so imeli tudi iz zraka. Helikopterjem in letalu Pilatus slovenske vojske ter helikopterju slovenske policije sta se pozno popoldne pridružila letalo za gašenje Canadair ter slovaški helikopter.

Po besedah poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana požar presega območje 200 hektarov. Ocenil je, da gre za največji požar v zgodovini samostojne Slovenije.