Zadnja oktobrska nedelja z daljšim spancem: UPRAVIČENO PREMIKANJE KAZALCEV?

Foto: Pixabay

Kot je že nekaj časa v navadi, bomo zadnjo oktobrsko nedeljo ob treh zjutraj znova premikali kazalce za uro nazaj in se poslovili od poletnega časa. Zimski čas, ki je usklajen s Soncem, bo trajal do zadnje nedelje v marcu, 25.3. 2018, ko bomo spali uro manj.

Med letoma 1980 in 1994 je EU sprejela vrsto direktiv, ki so usklajevale premik ur po uniji. Ure v skladu z evropsko direktivo premikamo zadnjo nedeljo v marcu ob 2. uri in zadnjo nedeljo v oktobru ob 3. uri.

Foto: Pixabay

Nekatere države v Evropi, med njimi je tudi Ciper, ne izvajajo premika urinih kazalcev. Ciprski Grki prestavljajo kazalce na zimski čas, ciprski Turki pa ne. Na otoku torej veljata dva različna časovna pasova. Premikanje ur je v veljavi tudi zunaj EU, vendar pa ga ne uporabljajo Rusija, Kitajska in Japonska.

Prvi premik ure so izvedli v Avstriji in Nemčiji po 2. svetovni vojni, pripomogel pa naj bi pri zmanjšanju porabe energentov in boljšem izkoristku svetlega dela dneva.

Foto: Pixabay

Je premikanje kazalcev zares smotrno. Kako je s tem v Sloveniji? Zaenkrat točnih študij, ki bi to potrjevale ni. Zagovorniki premika ure poudarjajo, da s tovrstno potezo prihranimo energijo, več svetlobe zmanjša število prometnih nesreč in obseg kriminala, pozitivne učinke naj bi beležilo tudi gospodarstvo. Nasprotniki premika pa menijo, da energetskih prihrankov ni, negativni učinki naj bi se odrazili tudi na biološki uri ljudi.

Uredništvo