Začetek izvajanja skupnih projektov obeh Goric: SOČA IN ZDRAVJE DO 2021

Foto: FB Borut Pahor

Včeraj so na Trgu Evropa v Novi Gorici s prireditvijo pospremili začetek izvajanja projektov v okviru celostnih teritorialnih naložb, ki so jih pripravili v Evropskem združenju za teritorialno sodelovanje na Goriškem (EZTS-GO). Za vsakega izmed projektov je namenjenih pet milijonov evrov, zaključeni pa morajo biti do konca tega večletnega obdobja EU, torej do leta 2021.

S prireditvijo so obeležili začetek izvajanja pilotnih projektov Čezmejni naravni park Soča-Isonzo in Vzpostavitev čezmejne mreže zdravstvenih storitev Zdravstvo-Salute, ki se sofinancirata v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020. Na pomen EZTS GO je v svojem nagovoru opozoril tudi osrednji govornik, predsednik republike Borut Pahor. Goriška potrebuje neko skupno čezmejno vizijo vanjo pa sodi tudi že večkrat predlagana ekonomska cona, je med drugim izpostavil Pahor.

Foto: ML

Dogodka so se udeležili tudi predstavniki študentov mednarodnih odnosov in diplomacije Univerze v Trstu in dijaki Gimnazije Nova Gorica, ki gosti sekcijo Evropskega mladinskega parlamenta.

Namen projekta Soča-Isonzo je ovrednotiti njeno naravno bogastvo z boljšo dostopnostjo in večjo privlačnostjo območja za aktivni turizem. Oblikovati želijo prepoznavno znamko za učinkovitejšo komunikacijo, s katero bodo lahko nagovorili tudi tuje obiskovalce. V okviru projekta bodo zgradili skupno čezmejno omrežje sprehajalnih in kolesarskih poti in čezmejni mestni park. V sklopu projekta Zadravstvo-Salute želijo izboljšati dostopnost in kakovost zdravstvenih ter socialnih storitev na čezmejnem območju prek pilotnega povezovanja storitev in ustanov, ki sodelujejo v projektu. Gre za bolnišnico v Šempetru pri Gorici, Zdravstveni dom Nova Gorica, Psihiatrično bolnišnico Idrija ter italijansko ustanovo Azienda per l’Assistenza Sanitaria n.2 Bassa Friulana – Isontina.

Uredništvo