Za pse nevarne gosenice: NEPOVABLJENI VLAKCI

Foto: ML, Pixabay

V tem obdobju se na Goriškem, v sprevodih, ki jim pravimo tudi vlakci, z drevesa na drevo selijo gosenice pinijevega sprevodnega prelca. Njihove dlačice izločajo zelo strupeno snov, ki ljudem povzroča opekline, psom pa zelo resne zdravstvene težave, v najhujših primerih pa celo smrt.

Pinijev sprevodni prelec se pri nas pojavlja predvsem v borovih gozdovih na Primorskem. Aktivnost njegovih gosenic je največja v marcu in aprilu. Zaradi čedalje toplejšega vremena je v zadnjih letih gosenic vedno več, hkrati pa se pojavljajo vse bolj zgodaj.

Gosenice pokrivajo drobne ožigalne dlačice, ki vsebujejo dražeči toksični protein thaumetopoein. Ob stiku pri ljudeh in drugih sesalcih povzroči hudo vnetno reakcijo na koži ali sluznicah. Zaradi svoje radovedne narave v stik z dlačicami gosenic pogosteje pridejo psi. Do stika običajno pride v času, ko se gosenice premikajo in pridejo na tla, lahko pa se pojavijo težave tudi zaradi strupenih dlačic, ki jih prenaša veter.

Foto: kuzek.si

Hrastov in pinijev sprevodni prelec sta vrsti metuljev, katerih gosenice so drevesni škodljivci. Prehranjujejo se z iglicami in listi. Pinijev sprevodni prelec napada bor in cedro, redkeje macesen, hrastov pa predvsem hrast, lahko pa tudi brezo, gaber, kostanj in bukev. Gosenice se iz enega mesta hranjenja na drugega in na mesto, kjer se zabubijo, po tleh premikajo v tipičnih sprevodih oziroma vlakcih, po katerih so dobili ime.

V primeru stika z gosenico je potrebno psu prizadeto mesto najprej temeljito sprati z vodo (obvezna je uporaba rokavic), ob tem pa ga ne drgniti. Zatem je potrebno čim prej poiskati veterinarsko pomoč. Uspešnost zdravljenja je v veliki meri odvisna od hitrosti postavljene diagnoze in ukrepanja.

Foto: pesmojprijatelj.si

Simptomi, ki jih opažamo pri psih so odvisni od dela telesa, ki je prišel v stik z dlačicami in obsežnosti stika. Pojavi se lahko povišana telesna temperatura, pohitreno ali oteženo dihanje, pohitreno bitje srca, modrikaste sluznice, otekanje jezika, ustnic in obraza, slinjenje, povečane podčeljustne bezgavke, bruhanje, driska, vnetje očesnih veznic …Najhujši in najpogostejši so simptomi v primeru, ko pes gosenico prime v gobček, kjer stik z veliko količino dlačic povzroči zelo hudo vnetje in otekanje sluznice ustne votline, jezika in grla, ki se kaže z bolečino (pes se s tačkami drgne po gobcu), pretiranim slinjenjem, oteženim dihanjem in pogostim ter oteženim požiranjem. V nekaj dneh lahko pride do nekroze (odmiranja tkiva) jezika, ki povzroči da del jezika odpade, kar kasneje lahko povzroča težave pri hranjenju. V primeru, da žival dlačice zaužije, pride do vnetja želodčne in črevesne sluznice, kar se kaže kot bolečine v trebuhu, bruhanje in driska. Pri stiku s kožo nastanejo srbeči rdeči izpuščaji in otekline. To je najpogostejša oblika reakcije pri človeku, pri psu pa se zaradi pokritosti z dlako pojavlja redkeje. Zelo neprijeten in boleč je stik z očmi, navadno zaradi dlačic, ki jih prenaša veter. Dlačice povzročijo vnetje očesnih veznic in vek, ali celo poškodbo (ulceracijo) roženice. Brez zdravljenja v hujših primerih lahko pride do izgube vida. Pes lahko dlačice pri vohljanju vdihne skozi nos, kar povzroči vnetje nosne sluznice in težave z dihanjem. V najhujših primerih stik z gosenico lahko privede do hudih sistemskih alergijskih reakcij (anafilakse), ki na koncu vodijo v smrt, ali zadušitve zaradi močnega otekanja dihalnih poti, opozarjajo veterinarji.