Vzporedni mehanizem globoke države v dokumentarnem filmu

Foto: Zajem zaslona

Dokumentarni film z naslovom Vzporedni mehanizem globoke države, posnet po istoimenski knjigi dr. Rada Pezdirja, razkriva ozadje delovanja globoke države v Sloveniji. V kolikor si ga še niste ogledali, lahko to storite tudi na spodnji povezavi.

Vzporedni mehanizem je pošasten finančni sistem vzporedne ekonomije in omrežij, ki so ugrabila slovensko državo. Zamislila si ga je komunistična partija in ga uporabila vedno, ko je bilo treba stabilizirati njeno moč, živ pa je še danes.

V dokumentarnem filmu je razkrito, kako je mehanizem globoke države potekal, kdo so glavni akterji in kam so izginile slovenske milijarde zaradi delovanja udbovskega tranzicijskega omrežja. Uslužbenci slovenske Službe državne varnosti (Udbe) so po nareku slovenske partije oblikovali matrico vzporednega sistema. V okviru tajne policije komunističnega vrha se je oblikoval ekonomski oddelek Udbe.

Foto: Platnica knjige

Film razkriva pranje iranskega denarja v NLB – primer Farrokh oz. Irangate, v višini 2 milijard evrov, z visokimi provizijami. Razkriva tudi povojno ustanovitev družbe Safti prek shem vzporednega bančništva v Ljubljanski banki, prenosa kapitala v tujino in njegove ponovne vrnitve v Slovenijo, pa vse do druge sanacije slovenskega bančnega sistema.

Kako je vse skupaj potekalo in kateri akterji so še danes med nami, sistem je namreč še vedno živ, lahko preverite v spodnjem dokumentarcu.

Vzporedni mehanizem globoke države (dokumentarni film Rada Pezdirja in Tomija Cegnarja)