Vremenske nevšečnosti v Goriški regiji: DEŽEVJE, POPLAVE, PLAZOVI IN TOČA

Foto: Facebook

Nočno in dopoldansko deževje je na severnem Primorskem povzročilo veliko nevšečnosti. Hitro so naraščali številni hudourniki in reke, sprožilo pa se je tudi veliko manjših, pa tudi večjih zemeljskih plazov, poroča Regijski štab za civilno zaščito severne Primorske. Popoldne je na Goriškem klestila toča.

Zaradi zemeljskega usada v Potoku pri Dornberku je ogrožena stanovanjska hiša, v Dragi pa plaz ogroža gospodarski objekt. Popoldne je na Goriškem klestila toča. V Lokah je voda zalila proizvodni obrat Peloz. V goriški mestni občini so v več krajih zalite številne kleti in pomožni prostori. Na terenu so gasilci in pripadniki civilne zaščite.

Foto: HL – Popoldne je na Goriškem klestila toča

Po prvih zbranih podatkih regijskega štaba CZ za severno Primorsko, je na več kot 60 intervencijah sodelovalo oziroma še vedno sodeluje več kot 170 gasilcev iz prostovoljnih društev in poklicnih enot ter pripadnikov civilne zaščite.

V občini Ajdovščina so aktivirana društva tamkajšnje gasilske zveze. Na pomoč so jim priskočila tudi društva sosednje, vipavske zveze ter vsa druga, ki delujejo v sistemu zaščite in reševanja. Zaradi naraščanja vode (povsem zabit je požiralnik, kjer voda običajno odteka) je ogrožena velika kmetija v Brjah, skupaj s številno živino. Ob posredovanju poveljnika CZ za severno Primorsko mag. Sama Kosmača iz regijskega skladišča CZ, je bila na kraj odpeljana zmogljiva muljna črpalka, ki omogoča črpanje 15 kubičnih metrov vode na minuto. V industrijski coni v Batujah največ preglavic povzročajo številni hudourniki. Intervencijsko so tam prekopali cesto.

Foto: Pixabay

V občini Renče-Vogrsko je, kot velikokrat ob močnejšem deževju, stanje resno. Še bolj kot reka Vipava preglavice povzročajo številni hudourniki. V občini Miren Kostanjevica narasle vode ogrožajo predvsem cestno povezavo Miren – Renče, pri kraju Vrtoče, še poroča Regijski štab za CZ severne Primorske.