Vodja plezalne šole Peter Mrak: KOT PETER KLEPEC

Foto: Boštjan Mljač

Kaj imata skupnega Janja Garnbret in Peter Mrak? Oba imata rada plezanje. Eden obožuje Michaela Jordana, druga bo kmalu šla po njegovih stopinjah. Ena doživlja vrhunske rezultate v športnem plezanju, drugi žanje uspehe s svojimi plezalci. O obeh se izplača izvedeti še kaj več, tokrat pa smo na klepet povabili profesorja Petra Mraka, očeta štirih otrok in vodjo plezalne šole Peter Mrak.

Peter koliko časa se že ukvarjaš s športnim plezanjem in koliko časa imaš plezalno šolo?

Ne spominjam se točnega datuma prvega plezalnega treninga, ker imam od takrat bolj malo fotografij. Vem le, da je bilo enkrat ob koncu osnovne šole in če imam sedaj 41 let, potem veste koliko let je že minilo od takrat. Zagotovo jih ne bi bilo toliko, če ne bi zares vzljubil tega športa. Napis na naših plezalnih majicah: Mi radi plezamo, zagotovo drži. Zanimivo je tudi, kako je prišlo do plezalne šole. Vsa ta leta mojega treninga in vse pridobljeno znanje nisem želel zakopati in kar pozabiti, tako da sem razmišljal, kako bi to predal naprej in se je zgodilo. Najprej sem pomagal v plezalnem društvu Korenjak na Logu pri Brezovici ter ugotavljal, da se moram predaleč voziti in da lahko nekaj takšnega ponudim tudi sam. Žena me je podprla in začelo se je ustvarjanje. Vse kar je nastalo, mi je v veliko veselje. Tako letos, 25.1.2020, praznujemo 12. obletnico in plezanja ter iger ne bo manjkalo. Vsi ste lepo povabljeni.

Koliko otrok šteje tvoja plezalna šola in kje vse potekajo treningi?

Trenutno trenira v Plezalni šoli Peter Mrak okoli 160 otrok. Nekaj udeležencev je tudi odraslih. Treniramo ob Soči, od Mosta na Soči in Tolmina do NG in Šempasa.

Foto: Arhiv Peter Mrak

Kako potekajo treningi?

Pomembno mi je, da so otroci na treningu res aktivni, da tisto uro ali uro in pol, ko so pri meni, čim bolje „naložimo“. Želim jih naučiti, kako izkoristi odmore za aktivni oddih. Da se naučijo dobro opazovati in poslušati ter tako še več odnesti od samega treninga. Ter seveda, da se imamo lepo in da jih za pravo obnašanje na treningu pohvalim in na koncu tudi nagradim, pa ne z bombonom. Otroke je potrebno vzpodbujati in težko mi je, kjer vidim, da se opozarja le na napake.

Kaj pa tvoja vodila v življenju?

Trudim se, da imam stvari čimbolj uravnotežene in da delam na zdravju, odnosih in delu. Plezalno šolo sicer ne jemljem kot delo. Večkrat se zgodi, da imam toliko idej in navdušenja, da me kar potegne v delo in ustvarjanje. Čas, ki ga preživim z mojimi najdražjimi je zelo dragocen. Prav tako si vedno odtegnem tudi čas zase; za rekreacijo, od jutranjih vaj in popoldanskih poplezovanj ter igre z otroki. Ko pa potrebujem umiritev, mi najbolj prija delo ali sprehod v naravi. Tudi drugje skušam iskati čimbolj zlato sredino, pa čeprav me ob kakšni plezalni tekmi kar potegne in bi bil rad med elito. Pomembno mi je, da stvari počnem v miru in s čimmanj stresa.

Kaj pa tvoji naslednji izzivi?

S 1. januarjem 2020 sem začel z mojo novo ponudbo, Online programom Kot Peter Klepec, s katerim želim pomagati otrokom. Pa ne le plezalcem in športnikom, ampak tudi glasbenikom in drugim šolarjem. Cilj programa je z mojo metodo 5 prstov delati na petih zame zelo pomembnih področjih (motivacija, načrtovanje, trening, regeneracija, psihološka priprava) ter tako iz otroka potegniti kar največ skritih potencialov. Da bo v šoli uspešnejši in bo tja z veseljem hodil. Da mu bodo novosti predstavljale izziv in ne stres, da bo znal začutiti sebe in se pravilno odzvati. Skratka, da bo postal Kot Peter Klepec. Več si lahko preberete v Online programu Kot Peter Klepec na spletni strani www.preplezaj.si/nasa-ponudba. Mislim, da je le še vprašanje časa, kdaj bom s to ponudbo prestopil meje Slovenije, tako da se že redno učim angleščine.

Morda še kakšna zaključna misel za konec tega klepeta.

Čestitke, da ste vztrajali do konca. Vztrajnost mi je pomembna vrlina in večkrat se spomnim na Leona Štuklja in njegovo izjavo: „Vztrajnost in zvestoba rojevata uspehe.“ Tudi vse moje varovance učim te vrline. Lahko nas spremljate na spletni strani www.preplezaj.si ter na Facebooku Plezalna šola Peter Mrak. Vabljeni, da se nam pridružite.

ML