Voda iz anhovskega vodovoda primerna za uporabo: ZADNJO BESEDO IMA NIJZ

Foto: Pixabay

Občina Kanal ob Soči je dobila rezultate vseh analiz vode v Anhovem, ki so jih naročili po onesnaženju v vodovodnem sistemu zaradi napake na industrijski čistilni napravi družbe Eternit. Zadevo je pod drobnogled vzela tudi policija, ki preiskuje, kako je lahko prišlo do onesnaženja.

Rezultati kažejo, da je voda primerna za uporabo, a bo končno oceno podal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

“Končno smo dobili vse rezultate kemične in mikrobiološke analize, razširjene kemijske analize in ponovne mikrobiološke analize ter ugotavljanje parazitov v vodi. Rezultati kažejo, da je voda skladna s pravilnikom in je zato pitna,” pravi kanalska županja Tina Gerbec, ki pričakuje, da bodo lahko občani čim prej znova pili vodo iz vodovoda. Do takrat bo na trgu v Anhovem še vedno cisterna, kjer bodo domačini dobili vodo za potrebe prehrane.

Foto: eternit.si

Do onesnaženja je prišlo 24. julija zjutraj, potem ko je zaradi napake pri obratovanju industrijske čistilne naprave družbe Eternit industrijska odpadna voda iz bazena za mehansko prečiščeno odpadno vodo odtekala v vodovodno omrežje. Napako so isti dan odpravili. Iz podjetja so sporočili, da so izvedli vse ukrepe, ki preprečujejo ponovitev takšnega dogodka. Poudarili so, da je šlo za “enkraten, časovno omejen dogodek, ki ga obžalujejo”.