Vlomi v osebna vozila na Goriškem in v Zgornjem Posočju

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

V juniju so policisti na Goriškem, v Goriških Brdih ter v Zgornjem Posočju obravnavali osem vlomov v osebna vozila. Kot sporočajo iz PU Nova Gorica, je bila večina vlomov v parkirane avtomobile izvršenih v popoldanskem času.

Neznanci so v osebna vozila vlamljali tako, da so razbili stekla in iz notranjosti vozil kradli predvsem gotovino, bančne kartice, osebne dokumente in druge vrednejše predmete, kot so prenosni računalniki, mobilni telefoni, športna oblačila in podobno.

Policisti opozarjajo, da je ob upoštevanju osnovnih zaščitnih ukrepov marsikatero od teh premoženjskih kaznivih dejanj mogoče preprečiti. Samozaščitno ravnanje je potrebno upoštevati tudi takrat, ko se mudimo na dopustu v novem okolju, kjer nas ne poznajo, oz. krajih, kjer se giblje in zadržuje veliko ljudi, kot so parkirišča ob rekah, izhodiščih za izlete v gore, ogledi lokalnih znamenitosti in muzeji. Prav tako policisti svetujejo, da lastniki v osebnih avtomobilih na vidnih mestih ne puščajo vrednejših predmetov. Vrednejših predmetov, denarja, bančnih kartic in zlatnine ni dobro puščati niti v predalih vozil. Vozilo je treba zakleniti, prav tako prtljažnik in pokrov posode za gorivo ter vključiti alarmno napravo, še svetuje policija.

Novogoriški policisti in kriminalisti vse primere vlomov v osebna vozila intenzivno preiskujejo in dodatno zbirajo obvestila.

Foto: FB Slovenska policija

Pomembno je, da so ljudje pozorni tudi pri morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil po vaseh, oz. stanovanjskih soseskah večjih mest. Vse tovrstne informacije lahko sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. pokličejo na številke policije. Policistom lahko pomagajo pri izsleditvi storilca tudi tako, da si poskušajo zapomniti čim več podatkov o storilcu, kot so izgled, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal in morebitne druge podrobnosti.