Vlada določila najvišje maloprodajne cene goriv

Foto: Pixabay

Vlada je določila najvišje maloprodajne cene goriv, da bi umirila razmere na trgu. Za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina bo treba od jutri odšteti 1,503 evra, za liter dizla pa 1,541 evra. Ukrep bo veljal 30 dni.

Regulacijo maloprodajnih cen naftnih derivatov je danes v DZ napovedal premier Janez Janša, ki je dejal, da vlada ne bo dopustila špekulacij na trgu naftnih derivatov.

V tujini so cene goriv večinoma že poskočile preko dva evra za liter, slovenska vlada pa je cene umirila. S torkom bodo te ustavljene za 30 dni in ne bodo podvržene rasti cen na svetovnih trgih. “Cilj je, da umirimo stanje na trgu pogonskih goriv,” je v izjavi novinarjem pojasnil minister Zdravko Počivalšek, ki je zatrdil, da je goriva v Sloveniji dovolj, tako da se potrošnikom ni treba bati pomanjkanja.

Vlada bo v 30-dnevnem obdobju spremljala gibanje nabavnih cen goriv in po potrebi reagirala.

Cene v svetu rastejo iz več razlogov. Povpraševanje po energentih in s tem po pogonskih gorivih se je namreč povečalo, poleg tega jih draži vojna v Ukrajini. Počivalšek je še povedal, da so bili nekateri naši dobavitelji oz. trgovci preveč in predlogo vezani le na rusko nafto.