Večnamenski objekt v Otaležu: OŽIVLJANJE KRAJA

Foto: visitcerkno.si

V Otaležu na Cerkljanskem bodo v tem letu bogatejši za nov večnamenski objekt, ki ga gradijo sredi vasi. V njem bo med drugim gasilski dom ter dvorana za prireditve. Krajani se nadejajo, da bo nova pridobitev prispevala k oživljanju nekdaj pomembnega središča na Cerkljanskem.

Otalež je s petimi vasmi poleg Cerknega največja krajevna skupnost v Občini Cerkno in je bil nekoč pomembno središče. V zadnjih desetletjih je razvoj zastal, iz vasi so se poslovili vrtec, trgovina in podružnična osnovna šola.

V zadnjem obdobju največja investicija Občine Cerkno naj bi zaživela do poletja tega leta. Za financiranje projekta je morala Občina Cerkno dvakrat poseči v občinski proračun, svoj delež so dodali še gasilci, pa tudi drugi vaščani Lazca, Pluženj, Otaleža, Jazen in Travnika.

Foto: ML

Večnamenski objekt je lociran na kraju, kjer je od leta 1883 stala šola. Po potresu leta 1976 so postavili montažni objekt, kamor so otroci hodili v vrtec in štiri razrede osnovne šole, pred časom pa so morali podružnično šolo zapreti.

Z leti je javno življenje v Otaležu opustelo, zamrlo je tudi delo nekoč močnega prosvetnega društva France Bevk. Na začetku vasi propada stari zadružni dom z dvorano, ki ga zaradi predrage adaptacije čaka rušenje. Mnogi krajani upajo, da bo novi objekt prinesel tudi oživitev kulturne dejavnosti.