Okužbe v Domu upokojencev Podbrdo in Idrija: POMANJKANJE KADRA

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

V sredo je bilo v Goriški regiji potrjenih 63 novih okužb. Največ, 22, so jih zabeležili v občini Idrija, po 13 pa v občinah Tolmin in Nova Gorica. Večina aktivnih okužb na severnem Primorskem je še vedno povezana z domovi za starejše. V zadnjih dneh so na udaru predvsem v obeh enotah Doma upokojencev Idrija ter v centralni enoti Doma upokojencev Podbrdo.

Skupno število aktivno okuženih na severnem Primorskem je 736. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 624, na državni ravni pa 962. Skupno število doslej okuženih v 13 občinah Goriške regije je 2.866.

Večina aktivnih okužb na severnem Primorskem je še vedno povezana z domovi za starejše. Od 12-tih v regiji le v treh ni okužb: DU Podbrdo – enota Tolmin, Dom starejših občanov Ajdovščina in Center starejših Pristan Vipava, v sporočilu za javnost sporoča Regijski štab CZ za severno Primorsko.

Foto: ML

V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je trenutno 35 bolnikov s covidom-19, od tega 5 na intenzivni enoti, 3 pa potrebujejo pomoč respiratorja. V negovalnem oddelku v PB Idrija je v oskrbi 17 ljudi.

Brez rdeče cone so znova tudi v posebni enoti Petrovo Brdo (DU Podbrdo), kjer je bil prvi večjih izbruh v domovih na severnem Primorskem in kjer je bila okužena velika večina oskrbovancev in številni zaposleni. Vsi so že znova v delovnem procesu. Se pa z valom okužb zdaj spopadajo v centralni enoti Podbrdo. Kot je povedala direktorica Doma upokojencev Podbrdo Ines Krajnik, je tu trenutno 21 aktivno okuženih stanovalcev in 5 zaposlenih.

Največ aktivno okuženih v Goriški regiji je v mestni občini Nova Gorica in sicer 218, v občini Idrija 200. Slednja ima najvišjo 14 dnevno pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev, ki znaša 1.693. Najmanj aktivno okuženih je v občini Miren – Kostanjevica in sicer 10 (14-dnevna pojavnost 201).

Foto: mirenkras.si – V občini Miren-Kostanjevica imajo najmanj aktivno okuženih v Goriški regiji

Poleg tolminske občine ima tri domove za starejše tudi idrijska. V zadnjih dneh sta izpostavljeni predvsem obe enoti Doma upokojencev Idrija. Kot je povedala direktorica Urška Močnik, je vse večja težava pomanjkanje ustreznega kadra, saj so pozitivni tudi številni zaposleni. Tako je v enoti Marof odsotnih že 21 zaposlenih, v enoti Idrija pa 13. Prav zato so tudi opustili načrt za selitev okuženih stanovalcev v rdečo cono izven domov, saj enostavno že tako nimajo dovolj kadra. V enoti Idrija je aktivno okuženih 32 stanovalcev, trije od teh so na zdravljenju v bolnišnici, v enoti Marof pa je 42 aktivno okuženih, od tega jih je trenutno 5 v bolnišnici. V obeh enotah se stanovalci že vračajo iz rdečih con v bele.

V Domu starejših Bor Črni vrh je aktivno okuženih še 24 stanovalcev, 50 pa jih je že ozdravelo. Tudi večina zaposlenih je že nazaj, odsotnih je tako le še 8, je sporočila direktorica doma Alenka Gantar. V domu v Renčah (Medic hotel – dom – institucionalno varstvo starejših in zdravstvena nega) imajo še 11 aktivnih okužb med oskrbovanci, in nobene več med zaposlenimi, je sporočil direktor Dean Trojer Smrečnik. V Domu upokojencev Gradišče, kjer je bilo okuženih kar dve tretjini oskrbovancev, je trenutno pozitivnih še 33, 29 pa jih je ozdravelo. Kot je povedal direktor doma Silvano Gregorič je v samo izolaciji še 18 zaposlenih, medtem ko se jih je 21 že vrnilo na delo. Stanje v domu se umirja.

Foto: DUNG

V Domu upokojencev Nova Gorica je dnevno še kakšna nova okužba med oskrbovanci, a so očitno že iz najhujšega. Aktivno je okuženih 22 stanovalcev, ozdravelih pa jih je praktično že dve tretjini. V njihovi enoti v Podsabotinu je ozdravelo že 85 odstotkov stanovalcev, aktivno okuženih je le še 6, je povedala Nataša Slejko, vodja zdravstvene nege in oskrbe v DU Nova Gorica in članica delovne skupine koordinatorjev za preprečevanje in obvladovanje okužb z virusom SARS-CoV-2 in drugimi nalezljivimi boleznimi. Vsi omenjeni podatki so tudi osnova za ukinitev dveh rdečih con v domu v Novi Gorici in previdno vračanje v kar se da normalne tirnice delovanja. Kot je še poudarila Nataša Slejko, bodo od ponedeljka v domu znova omogočeni tudi obiski. S tistimi starostniki, ki so preboleli covid-19 se bodo svojci lahko srečali v posebnem prostoru, s tistimi, ki pa se niso srečali z okužbo pa v tako imenovani varni sobi.