V petek v Goriški regiji 65 novih okužb: 24 V NOVI GORICI

Foto: ML

Včeraj je bilo v Goriški regiji potrjenih 65 novih primerov okužb z novim koronavirusom. Največ v mestni občini Nova Gorica in sicer 24, v občini Idrija pa 14.

V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je trenutno 50 bolnikov s covidom-19, od tega 7 na intenzivni enoti, 4 pa potrebujejo pomoč respiratorja. V negovalnem oddelku v PB Idrija je v oskrbi 13 ljudi.

Nove okužbe po 13 občinah Goriške regije: Nova Gorica 24, Idrija 14, Renče – Vogrsko 7, Cerkno 6, Brda, Tolmin in Vipava po 3, Ajdovščina 2, Kanal, Kobarid in Miren – Kostanjevica po 1 nov primer. V občinah Bovec in Šempeter – Vrtojba ni bilo novih okužb.

Foto: hostel-idrija.si – V občini Idrija imajo trenutno 139 aktivnih okužb

Največ aktivno okuženih na severnem Primorskem je v mestni občini Nova Gorica in sicer 258, v občini Idrija 139. Najmanj aktivno okuženih je v občini Miren – Kostanjevica in sicer 12, sledi občina Kobarid s 14 okužbami. Glede na 14 dnevno pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev je še vedno v ospredju občina Bovec (1594), sledi pa občina Idrija (1177).

Na severnem Primorskem je bilo doslej okuženih 2.605 oseb. Trenutno je aktivnih okužb 783, 14 dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 663.

Še vedno je veliko okužb v 12 domovih in enotah starejših v 7 občinah Goriške regije, čeprav se stanje v nekaterih že umirja in izboljšuje, v sporočilu za medije sporočajo iz Regijskega štaba CZ za severno Primorsko. Trenutno je najbolj na udaru Dom upokojencev Gradišče, kjer so 10 stanovalcev že lahko premestili iz rdeče v sivo cono, zato pa so zadnja testiranja potrdila še 21 novih okužb. Od 137 stanovalcev doma se jih z virusom spopada že dve tretjini. Kot je povedal direktor doma Silvano Gregorič, med zaposlenimi ni novih okužb. Kar nekaj se jih je oziroma se jih bo v naslednjih dneh tudi že vrnilo v delovni proces. Še naprej pa v domu pomagajo tudi nekateri zaposleni iz Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava, dva člana ekipe prve pomoči Območnega združenja Rdečega križa Nova Gorica ter tudi dve višji medicinski sestri iz novogoriškega zdravstvenega doma.

Foto: Občina Renče-Vogrsko – Medic hotel Renče

V domu v Renčah (Medic hotel – dom – institucionalno varstvo starejših in zdravstvena nega) je bilo potrjenih 8 novih primerov okužb, vse med stanovalci.

V obeh enotah Doma upokojencev Idrija je po zadnjih podatkih tudi nekaj novih okužb. Kot je zapisano na spletni strani doma je v enoti Idrija 15 okužb med stanovalci in 9 med zaposlenimi, v enoti Marof pa je pozitivnih 26 stanovalcev in 16 zaposlenih. Vodstvo ustanove prosi svojce, da zaradi izrednih razmer in povečane obremenjenosti zaposlenih ne kličejo v dom. V primeru novih okužb ali sprememb v zdravstvenem stanju njihovih bližnjih jih namreč obvestijo kar sami. Poleg tega prosijo tudi, da se v prihodnjih nekaj dnevih vzdržijo prinašanja daril in hrane v dom. Ob kar številnih okuženih zaposlenih pa se pričakujejo tudi težave pri organizaciji dela. Pomanjkanje, predvsem zdravstvenih delavcev, bodo, vsaj začasno, poizkušali reševati s pomočjo študentov medicine in zdravstvene nega, ki že jutri prihajajo v Idrijo. Ureja pa se tudi nastanitev zanje, so še sporočili iz občinskega štaba CZ Idrija.