V Novi Gorici presežena opozorilna vrednost ozona

Foto: Marijan Močivnik (FB MONG)

Danes je na merilnih mestih Nova Gorica in Otlica vrednost ozona presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3.

V Novi Gorici je bila prvič presežena ob 15. uri, ko je bila urna vrednost ozona 182 μg/m3, povprečna 8-urna pa 143 μg/m3. Na Otlici v Trnovskem gozdu so preseganje zabeležili ob 16. uri, urna vrednost ozona je bila 186 μg/m3, povprečna 8-urna pa 165 μg/m3, sporoča Arso.

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Arso priporoča, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi za zdrave ljudi je priporočljivo, da se v času trajanja visokih vrednosti ozona izogibajo naporov.

Foto: Pixabay

Merilna mesta so glede meritev ozona locirana tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Za Otlico v Trnovskem gozdu to pomeni, da so vrednosti ozona visoke v višjih predelih Primorske. Glede na vremensko napoved je mogoče pričakovati preseženo opozorilno vrednost ozona še vse popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla. Jutri bo na Primorskem pihala burja, zato preseganj opozorilne vrednosti ni pričakovati.