V Kanalu se začenjajo Kogojevi dnevi: V ZNAMENJU ŠTIRIH VELIKANOV

Foto: TIC Kanal

Danes se v Kanalu začenjajo Kogojevi dnevi, ki jih pripravljajo že 40 let. Letos jih posvečajo štirim velikanom slovenske umetnosti: Antonu Nanutu, Cirilu Zlobcu, Marijanu Gabrijelčiču in Štefanu Mauriju, ki so s svojim delom zaznamovali festival. Skupno se bo na festivalu zvrstilo 12 koncertov, na katerih bo zazvenelo osem novitet.

Festival Kogojevi dnevi, ki ga pripravlja Prosvetno društvo Soča Kanal, nosi ime primorskega skladatelja Marija Kogoja in povezuje kraje, ki jih je skladatelj zaznamoval; Kanal in Gorico, kjer se je šolal, Trst, kjer se je rodil in Ljubljano, kjer je služboval.

Ustanovitelju festivala Antonu Nanutu in njegovemu dolgoletnemu zavzetemu delu pri organizaciji se bodo poklonili z odkritjem spomenika, ki ga je ustvaril slovenski kipar Metod Frlic. Odkril ga bo minister za kulturo Zoran Poznič. Sledilo bo slavnostno odprtje festivala, na katerem bo slavnostni govornik predsednik države Borut Pahor. Pred prvim letošnjim koncertom, na katerem se bo prestavil Slovenski oktet, bodo v galeriji Rika Debenjaka na kanalski Kontradi odprli še pregledno razstavo akademskega kiparja Ludvika Pandurja.

Foto: FB TIC Kanal

Festival se bo nadaljeval prihodnji petek s koncertom Ljubljanskega godalnega orkestra, zaključil pa se bo 21. oktobra v Trstu s koncertom Kvarteta bratov Feguš.