V Goriških Brdih zadovoljni s trgatvijo: OD ZDA DO KITAJSKE

Foto: ML

V briški kleti so skupaj z zadružniki letos pridelali 6.300 ton grozdja, kar je 15 odstotkov manj od povprečno pričakovanega letnega pridelka, ki pa je po besedah strokovnjakov zelo dobre kvalitete in obeta vrhunska vina.

Odkupne cene grozdja bodo podobne lanskim, v najvišjem kakovostnem razredu pa bodo nekoliko višje. Razpon cen za kilogram grozdja se tudi letos giba med 0,40 in 1,20 evra. Lani je bila povprečna cena kilograma grozdja 0,64 evra, v zgornjem kakovostnem razredu pa je presegla 0,85 evra.

Vinogradniki so bili letos najbolj zadovoljni z rebulo. Te so pridelali največ, pa tudi njena kakovost je dobra. Po količini je sledil pridelek merlota, ki ni bistveno odstopal od povprečja. Z rdečimi sortami so briški enologi zelo zadovoljni, saj je sončen in topel september omogočil ugodno fiziološko dozorevanje grozdja.

Foto: Pixabay

Briško vino pijejo na vseh celinah. Odpiranja novih trgov ne načrtujejo, pač pa utrjevanje njihove blagovne znamke na sedanjih trgih, vse od ZDA in Velike Britanije do Kitajske, pravi direktor Kleti Brda Silvan Peršolja.