V DarsGo sistem registriranih že preko 115.000 vozil: ODSTRANJEVANJE CESTNINSKIH POSTAJ

Cestninjenje vozil z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone bo od aprila dalje potekalo prek skupno 128 portalov nad avtocestami in hitrimi cestami. Cestninski portal bo ob prehodu težkega vozila zaznal napravo DarsGo v vozilu, kar bo podlaga za obračun cestnine za posamezen cestninski razred. Na račun triodstotnega zvišanja cestnine naj bi se Darsu povečali letni prihodki za 6,8 milijona evrov.

Cestnina za vozila prvega cestninskega razreda, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kilogramov, bo 0,205940 evra za kilometer prevozne razdalje. Cena za vozila drugega cestninskega razreda (več kot tri osi), katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kilogramov, pa bo 0,428356 evra za kilometer prevozne razdalje.

Po uvedbi elektronskega cestninjenja bodo na avtocestnem omrežju postopoma odstranjene tudi cestninske postaje. Do njihove odstranitve pa se bodo morala težka vozila na cestninskih postajah z voznimi pasovi še vedno razporediti na ločeni pas. Tam pa se ne bodo več ustavljala, ampak bodo cestninsko postajo prevozila z zmanjšano hitrostjo.

Foto: Dars

OGLEJTE SI VIDEO: Kako deluje naprava DarsGo?

V sistem DarsGo se je nekaj dni pred uveljavitvijo elektronskega cestninjenja tovornjakov in avtobusov na slovenskih avtocestah in hitrih cestah registriralo okoli 115.300 vozil. Izdanih je bilo 97.800 naprav DarsGo, za katere je potrebno odšteti 10 evrov. Globe za kršitelje bodo zelo zasoljene, začenjajo pa se pri 800 evrih.

Uredništvo