Upadanje okužb v Goriški regiji: NAJVEČ V NOVI GORICI

Foto: ML

Na severnem Primorskem je bilo v petek potrjenih 80 novih okužb z novim koronavirusom, včeraj pa 31. V zadnjih dveh dneh jih je bilo največ, 25 (15+10), v mestni občini Nova Gorica, v občini Idrija 18 (16+2), v občinah Šempeter – Vrtojba in Tolmin pa po 15. Le v občini Kobarid v petek in včeraj niso potrdili novih okužb.

V šempetrski bolnišnici je trenutno 36 bolnikov s covidom-19, od tega šest na intenzivni enoti, štirje pa potrebujejo pomoč respiratorja. V negovalnem oddelku v PB Idrija je v oskrbi 17 ljudi.

Skupno število aktivno okuženih v Goriški regiji je 842. Največ jih je trenutno v občini Idrija in sicer 216, v mestni občini Nova Gorica pa 197, najmanj in sicer 7 pa v občini Bovec. Glede na 14-dnevno pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev je daleč pred vsemi občina Idrija (1.829), sledi pa občina Cerkno (1.166). Trenutno je najugodnjša slika v občini Kobarid, kjer je le 8 aktivnih okužb, pojavnost pa 197.

Foto: hostel-idrija.si – Največ aktivnih okužb (216) je trenutno v idrijski občini

Tudi glede na 7 dnevno povprečje števila potrjenih primerov COVID-19 po statističnih regijah bivanja je Goriška v spodnjem delu razpredelnice s 57 primeri. V zadnjem tednu so nižje povprečje zabeležili le v dveh regijah in sicer Primorsko-notranjski (36) in Zasavski (41).

Slaba polovica okužb na severnem Primorskem je še vedno povezana z domovi za starejše, v sporočilu za medije sporočajo iz Regijskega štaba CZ za severno Primorsko. Od 12-tih v regiji ni bilo okužb le v Domu upokojencev Podbrdo, enota Tolmin in Domu starejših občanov Ajdovščina. Brez okužb, tako med stanovalci kot zaposlenimi, je zdaj tudi posebna enota Petrovo Brdo, kjer pa je bil prvi večji izbruh okužb na tem koncu. Pozitivnih je bila velika večina oskrbovancev in tudi številni zaposleni.

Na severnem Primorskem je trenutno v domovih starejših občanov aktivno okuženih še 268 oskrbovancev ter 112 zaposlenih.
Foto: Pixabay

Po podatkih, ki jih je zbrala Nataša Slejko – članica Delovne skupine koordinatorjev za preprečevanje in obvladovanje okužb z virusom SARS-CoV-2 in drugimi nalezljivimi boleznimi – je trenutno stanje na severnem Primorskem najbolj pereče v domovih Podbrdu in obeh v Idriji. V Domu upokojencev Idrija – enota Idrija je 59 okuženih stanovalcev in 14 zaposlenih, v enoti Marof pa prav tako 59 starostnikov in kar 23 zaposlenih. V centralni enoti Doma upokojencev Podbrdo pa je 42 pozitivnih starostnikov in 14 zaposlenih.

V centru starejših Pristan v Vipavi je trenutno pozitiven eden od stanovalcev ter trije zaposleni. Številke so v zadnjih dneh bistveno ugodnejše tudi v Domu upokojencev Gradišče. Z okužbo se spopada še 9 oskrbovancev in trije zaposleni. Razmere se umerjajo tudi v Domu starejših Bor Črni vrh, kjer je po zadnjih podatkih še 13 okuženih stanovalcev in 20 zaposlenih. V domu v Renčah (Medic hotel) je še 30 pozitivnih stanovalcev in ena zaposlena oseba. V obeh enotah Doma upokojencev Nova Gorica (Nova Gorica in Podsabotin) je trenutno z okužbo 55 stanovalcev in 34 zaposlenih.