Umetniki za Karitas na Sinjem vrhu: LJUBEZEN JE…

Foto: FB ŠKTD Sinji vrh

V tem tednu na Sinjem vrhu nad Ajdovščino poteka 23. mednarodna likovna kolonija Umetniki za Karitas, letos pod naslovom “Ljubezen je …” Danes se bodo gostujoči umetniki poslovili, njihova dela pa ostajajo v ateljeju na Sinjem vrhu, kjer bodo na ogled do konca septembra.

Geslo letošnje kolonije in razstav »Ljubezen je…«  je povezava z apostolsko spodbudo Radost ljubezni papeža Frančiška »Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice. Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane. Ljubezen nikoli ne mine (1 Kor 13,4-8).

Foto: FB Lokalne Ajdovščina

Strokovni svet kolonije, ki ga sestavljajo likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn ter likovni ustvarjalci Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Milena Gregorčič, Azad Karim, Silva Karim, Mira Ličen Krmpotić, Tone Seifert, Bogdan Soban in Janez Štros, je med letošnje udeležence kolonije uvrstila iz Slovenije Marka Andlovica, Andrejko Čufer, Leandra Fužirja, Branka Jazbarja, Janeza Ovsca, Jošta Snoja, Igorja Zimica in Edo Zupan, iz Nizozemske prihajata Marian Henriette Kromkamp in Ben Schildkam, iz Nemčije Anuschka Dupalo – Loss, iz Turčije pa Ahmet Özel.

Po današnjem zaključku likovne kolonije bodo nastala in podarjena likovna dela odpotovala na številne razstave;  najprej v domače kraje, zatem pa tudi v druge dele Slovenije ter v tujino. Vsaka kolonija našteje 10 do 14 razstav, v 22-ih letih jih je bilo že 280, svojega lastnika pa je dobilo več kot 2.000 likovnih del.

V dosedanjih 22 katalogih (od leta 1995 do 2016) Umetnikov za Karitas je zapisanih 1.575 imen avtorjev, ki so ustvarili 2.449 likovnih del.

Uredništvo