Umetniki na Sinjem vrhu za otroke in mlade: POLNO PRGIŠČE LEPOTE

Foto: FB Jožica Ličen

Od ponedeljka, 13. do petka, 17. avgusta na Sinjem vrhu nad Ajdovščino poteka 24. mednarodna likovna kolonija Umetniki za Karitas. Geslo letošnje kolonije in razstav je “…polno prgišče lepote….”. Povezano je s praznovanjem Cankarjevega leta. Letos bodo zbrani denar namenili otrokom in mladim.

Umetniki ustvarjajo likovna dela, ki jih kasneje na prodajnih razstavah ponujajo ljubiteljem umetnosti. V petek bo sklep kolonije in postavitev razstave, ki bo v ateljeju na Sinjem vrhu na ogled do konca septembra. Vsaka kolonija ima deset do petnajst razstav doma in v tujini. V letih 1995 do 2018 je bilo 295 razstav Umetniki za Karitas, svojega lastnika je dobilo več kot 2.100 likovnih del.

Na letošnji koloniji iz Slovenije sodelujejo Marina Bahovec, Damijana Bijek, Vivijana Kljun, Joso Knez, Vinko Prislan, Milan Razboršek, Pia Zavrtanik in Tadej Žugman. Iz Bosne in Hercegovine prihaja Sead Emrić, iz Hrvaške pa Mirjana Matić. Letošnji častni gost kolonije je večkratni udeleženec in darovalec Klavdij Tutta. Izbranim udeležencem se bodo za dan ali dva pridružili tudi strokovni sodelavci.
Foto: FB Jožica Ličen

Sodelavci Karitas se pri svojem delu srečujejo s številnimi družinami in mladimi, ki so izgubili veselje in ljubezen, ki ne vidijo kaj vse imamo na tem malem koščku naše domovine in se predajajo malodušju. Pri Karitasu se zavedamo, da človek ne živi samo od kruha, zato želimo, da je dodana vrednost materialni in finančni pomoči, predvsem poslušanje, pogovor in iskanje polnega prgišča lepote,“ pravi Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske Karitas Koper in voditeljica projekta Umetniki za Karitas.

Posebnost kolonije Umetniki za Karitas je dan odprtih vrat, ki ga vedno izpeljejo v četrtek, ko je Sinji vrh odprt za ljubiteljske in profesionalne slikarje. Vsako leto se ob dnevu odprtih vrat pridruži udeležencem kolonije tudi do 80 drugih slikarjev. O tem najbolj zgovorno pričajo številke, saj je v 23 katalogih Umetniki za Karitas zapisanih 1.662 imen avtorjev, ki so ustvarili 2.583 likovnih del.